Wanneer je te zwaar bent en wilt afvallen kun je dat doen door minder calorieën binnen te krijgen dan dat je dagelijks daadwerkelijk nodig hebt. Een man heeft gemiddeld zo’n 2500 kilocalorieën per dag nodig en een vrouw 2000 kcal. Als je voor een klein tekort aan calorieën per dag zorgt, dan verlies je ongeveer 0,5 kg per week aan lichaamsgewicht. Eet echter niet te weinig en zorg ervoor dat je niet minder dan 1200 (vrouw) / 1700 (man) kcal per dag opneemt.

Calorieën

Het aantal kilocalorieën op de verpakking bij voedsel geven aan hoeveel energie er in voeding of drank aanwezig is. Deze hoeveelheden zijn gemakkelijk te achterhalen door ze op te zoeken in de calorieënteller tabel. Een lichaam heeft energie nodig om zijn functies te kunnen vervullen.

Energie komt in drie vormen in onze voeding voor, namelijk in eiwitten, koolhydraten en vetten. Eiwitten leveren 4 kcal energie per gram, koolhydraten leveren ook 4 kcal per gram en vetten 9 kcal per gram. Wanneer je een goed uitgebalanceerd voor je zelf wilt samenstellen gebaseerd op het calorieën verbruik van je lichaam moet je er voor zorg dragen dat het voedsel wat je tot je neemt uit 50% koolhydraten, 20% vetten en 30% eiwitten bestaat. Wanneer je zwaar lichaamswerk hebt zal je meer energie aan je lichaam moeten toevoeren dan iemand die een kantoorbaan heeft.

1200 kcal dieet

Je kan je afvragen of een 1200 kcal dieet gezond is maar dat is het zeker niet. 1200 kcal kan, als je helemaal geen lichaamsbeweging op een dag zou hebben, maar bij alles wat je doet verbruik je calorieën. Een half uur stofzuigen heeft een verbruik van ongeveer 100 kcal en afwassen zo’n 80 kcal. Wanneer een lichaam te weinig calorieën binnenkrijgt zal het als reactie in spaarstand gaan en heel zuinig omgaan met de aanwezige energie en alleen dat gebruiken wat noodzakelijk is. Daarbij zal het lichaam als het te weinig energie binnenkrijgt niet alleen vet afbreken maar ook spierweefsel. Als er voldoende spieren zijn afgebroken zal het overgaan tot andere organen. Dat is funest voor het lichaam.

1500 kcal dieet

Een 1500 kcal is een gezonder dieet dan het 1200 kcal dieet omdat hierbij je lichaam niet in de spaarstand gaat. Het lichaam krijgt hierbij voldoende energie om de dagelijkse functies te kunnen volbrengen. Te veel afvallen is niet gezond. Een halve kilo afvallen per week is voldoende.

Een goed toegepast calorieën dieet

Een uitgebalanceerd calorieën dieet kan, als het goed wordt toegepast, een goed dieet zijn. De juiste hoeveelheden voedingstoffen en vitaminen moeten per dag binnenkomen. Doe je dit niet dan gaat dit ten koste van je gezondheid en dat mag niet de opzet zijn van een dieet. Mensen die te lang en te streng diëten krijgen een verminderde weerstand, zwak hart en vervolgens zal er een algehele zwakte ontstaan. Dus pas op met dat wat je doet!

Geef een reactie

2 comments

 1. Ellen van den Belt

  Goedemiddag,

  Mijn dochter heeft voor de vakantie een dieet gevolgd bij een sportdietiste. Ze doet een dansopleiding in Groningen en heeft 12 weken precies (zelfs aantal grammen afgewogen op weegschaal) gedaan wat ze moest doen. (1800 kg /dag) met behulp van voorbeeld dagmenu’s. Ze is hooguit 1 kg afgevallen en dat zit er nu ook al weer aan. Ze danst minimaal 22 uur in de week en in sommige weken wel richting de 30. Ze is 1.69 m en weegt 79 kg. BMI van 28. Te zwaar dus. We zijn vanmorgen bij een andere dietist geweest en die wil haar op 1200 kg zetten ongeacht hoeveel ze danst. Ik heb hier mijn twijfels over. Zou jij hierop kunnen antwoorden?

  Gr. Ellen

  -1
  • Hanneke

   Hey Ellen,

   Wat leuk om te horen dat je dochter een dansopleiding volgt. Mag ik vragen hoe oud jouw dochter is?
   Je geeft aan dat jouw dochter 12 weken lang een dieet heeft gevolgd van 1800 kg/dag. Bedoel je misschien kcal in plaats van kg?
   Het is jammer dat dit niet goed heeft geholpen, ondanks dat ze ook zoveel verbruikt met al het dansen.
   Ik vind het lastig om deze situatie goed in te schatten. Ik denk wel dat een diëtist hiervoor geleerd heeft en het juiste advies zal geven, maar 1200 kcal is erg laag.
   Heeft de diëtist ook aangegeven waarom ze voor deze hoeveelheden kiest? Van 1800 kcal/dag naar 1200 kcal/dag is een grote stap.
   Daarnaast mijn laatste vragen; Wat vind jouw dochter van het dieet? Is het vol te houden voor haar?

   Ik hoor het graag, Hanneke

   -1