Cacao

Je hoort het de laatste tijd steeds vaker: “Chocolade is eigenlijk heel gezond!” Persoonlijk hoor ik niets liever dan dit! Net zoals “Pizza is gezond!” en “Frikandellen zijn heel goed voor je!”

Juist, je begrijpt al dat er hier iets niet helemaal in de haak is. De uitspraak over chocolade is gedeeltelijk waar. Het hoofdbestanddeel, dat wat chocolade chocolade maakt, is inderdaad erg gezond. Dat is namelijk cacao. Maar cacao smaakt niet naar een lekkere chocoladereep, het heeft juist een erg bittere smaak.

In de chocolade die wij zo graag eten zit echter een heleboel toegevoegde suiker, en dat is dan weer niet gezond. Sterker nog: het is erg ongezond! Om nog maar niet te zeggen over alle andere toegevoegde, vaak chemische middelen in chocoladerepen.

Cacao is uit Zuid-Amerika afkomstig en werd van oorsprong ook in zijn pure vorm gegeten. Toen het naar Europa werd verscheept is het uiteindelijk gecombineerd met suiker. Om gezonder te leven is het dus een beter idee om terug te gaan naar die pure vorm. Misschien moet je even wennen aan de smaak, maar je kan het juist heerlijk combineren met andere dingen die er goed bij passen, zoals warme dranken, toetjes of noten.

cta-light-recepten

Gezonde stoffen in cacao

Ik zal je uitleggen waarom cacao zo gezond is. Cacao zit boordevol met antioxidanten en vitamine C. Daarnaast zitten er veel mineralen in zoals ijzer, zink en magnesium. De cacaoboon bevat ontzettend hoge concentraties van deze gezonde stoffen in vergelijking met andere vruchten, noten en zaden. Cacao kan dus met recht de naam Superfoods dragen!

Deze stoffen zorgen er namelijk voor dat je lichaam een zeer goede weerstand opbouwt en bestand is tegen ziekteverwekkende stoffen. Met cacao voel je je fitter, en de cacaoboon is zelfs goed voor je humeur! Tenslotte is cacao heel goed om mee af te vallen. Het is wel belangrijk dat je het dus in pure vorm en bovendien rauw eet. Als je het gaat koken of bakken, gaat de vitamine C verloren.

In cacao zitten ook vetten, maar deze vetten zijn juist goed voor je. Denk maar terug aan mijn blog waarin ik het verschil uitlegde tussen zogenaamde gezonde vetten en ongezonde vetten. De vetten uit cacao staan zonder twijfel in het rijtje ‘gezond’. Cacao is zelfs heel goed voor je cholesterol en je bloeddruk.

Toepassingen van cacao in de keuken

Hoe kun je cacao dan rauw eten? Je kunt eraan denken om bijvoorbeeld een theelepeltje door je toetje, je thee of koffie te roeren. Koffie met een subtiele chocoladesmaak is werkelijk heerlijk

Ook kun je eens proberen zelf chocolade te maken! Je hebt dan de heerlijke smaak van gezonde chocolade, zonder allerlei rommel er in J. Op het web zijn genoeg recepten te vinden om chocolade te maken zonder suiker. Probeer het eens uit, moeilijk is het niet!

Je kan rauwe cacaobonen ook gewoon uit het vuistje eten, bijvoorbeeld in combinatie met andere noten. Geniet van deze pure chocolade-ervaring! Enjoy!

Klik hier om de superfood cacao te kopen

Lees ook de volgende blog uit deze Superfoods lijst: Maca
Lees ook de vorige blog uit deze Superfoods lijst: Goji Bes

Geef een reactie