Bloeddrukverlagende voeding

Bloeddruk is de kracht waarmee je hart bloed in de vaten pompt. Op het moment dat je hart samentrekt om het bloed door de vaten te pompen komt er meer druk op de vaatwanden te staan. Dit wordt ook wel bovendruk (systolische bloeddruk) genoemd. Je hoort hierna altijd je hart twee slagen maken. Je hartspier ontspant zich dan en de druk neemt weer af. Deze druk wordt onderdruk (diastolische bloeddruk) genoemd.

Wanneer je bloed te hard tegen de wanden van je bloedvaten drukt, spreek je van een te hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk (hypertensie) vergroot de kans op hart- en vaatziekten. In dit artikel beschrijf ik welke acties je kunt ondernemen om de bloeddruk te verlagen.

Te hoge bloeddruk

Een goede bloeddruk is van belang om je hart en vaten gezond te houden. Een streefwaarde voor een gezonde bloeddruk betreft voor volwassenen een waarde onder de 120/80 mmHg. De bovendruk is het hoogste getal en de onderdruk het laagste getal. Een langdurig te hoge bloeddruk beschadigt de wanden van de slagaderen.

Bij iedereen schommelt de bloeddrukwaarden over de gehele dag. In de ochtend en in de avond is de bloeddruk vak lager dan in de middag. Dit komt doordat er in de middag veel emoties ervaren worden die de bloeddruk tijdelijk kunnen laten stijgen. Daarnaast wordt er in de middag gesport en gepraat dat ook zorgt dat je hart actiever aan het werk is.

De diagnose van een te hoge bloeddruk (hypertensie) wordt vaak past gesteld wanneer er op drie verschillende momenten van de dag een te hoge bloeddrukwaarden gemeten is. Er wordt gesproken van een hoge bloeddruk wanneer de bovendruk hoger is dan 140 mmHg en/of de onderdruk hoger is dan 90 mmHg. Dit geldt niet voor mensen van 60+ die verder niks mankeren. Bij deze doelgroep mag de bovendruk niet boven de 160 mmHg gemeten worden.

Oorzaken hoge bloeddruk

De oorzaken van een hoge bloeddruk kunnen te maken hebben met de nieren. Wanneer de nieren niet goed hun werk doen heeft dit grote invloed op de bloeddruk. Echter komt dit niet heel erg vaak voor. Het lastige bij een verhoogde bloeddruk is met name dat de meeste mensen (95%) de oorzaak niet weten.
Er zijn wel risicofactoren die een rol spelen bij een verhoogde bloeddruk. De bekende risicofactoren zijn overgewicht, te zout eten, alcoholgebruik, roken, weinig lichaamsbeweging, suikergebruik, stress en, een factor die altijd naar voren komt is, erfelijkheid.
Diabetes, nierziekten en een zwangerschap kunnen zorgen voor een verhoogde bloeddruk.

Symptomen hoge bloeddruk

Bij iemand met een hoge bloeddruk is de kracht op de vaatwanden groter dan normaal. Hierdoor kunnen op termijn de wanden van de bloedvaten beschadigd raken, een proces dat arteriosclerose (aderverkalking) wordt genoemd. Arteriosclerose begint vaak eerst in de kleinere vaatjes van het lichaam. Een voorbeeld hiervan is het fijn vertakte vaatstelsel in de zwellichamen van de penis; bij aantasting van deze bloedvaten kunnen bij mannen erectiestoornissen ontstaan.

Als de vaten beschadigd raken en vernauwen wordt het moeilijker voor het hart om bloed door de vaten te pompen. Het hart krijgt dan meer te verduren, en dit kan gevolgen hebben voor het goed functioneren van het hart. Een verhoogde bloeddruk geeft op de langere termijn dan ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte. Ook nierziekten en netvliesbeschadiging kunnen ontstaan door een hoge bloeddruk.

Bloeddrukverlagers

In een eerder onderzoek uitgevoerd door American Journal of Hypertension is gebleken dat antihypertensiva (bloeddrukverlagende medicatie) de bloeddruk met 16 % van de 945 patiënten te verhogen. Medicatie dat hieronder valt zijn onder andere calciumblokkers, bètablokkers en ACE remmers. Deze bloeddrukverlagers geven een reden tot bezorgdheid, omdat antihypertensiva de hoge bloeddruk moet verlagen en niet moet verhogen. Dit is zeker gevaarlijk voor patiënten die deze medicatie kregen bij een te hoge bloeddruk.

Uit een ander onderzoek van het Albert Einstein College in New York zijn ze van mening dat de medicatie te snel gegeven wordt. Niet bij iedereen helpt dezelfde medicatie. Zij adviseren om allereerst een bloedtest te doen.

Meditatie verlaagt bloeddruk

Meditatie is één van de best werkende mind-body technieken om psychische klachten aan te pakken die effectief werken voor het verlagen van de bloeddruk. Dit blijkt uit diverse studies waaronder een studie van het NCBI. Nog een ander positief effect van meditatie is dat uit onderzoek blijkt dat mensen die aan meditatie doen beter opgewassen zijn tegen het dagelijks leven.

Bloeddrukverlagend dieet

Als eerste punt is het belangrijk dat je veel groenten en fruit eet. Deze producten zijn rijk aan kalium en magnesium. Magnesium en kalium hebben een goed effect bij de behandeling van een verhoogde bloeddruk. Ook een studie van het NCBI bevestigen deze adviezen. Dit is goed nieuws, omdat steeds meer mensen een te hoge bloeddruk ondervinden.

Het tweede punt heeft te maken met vetten. Het bloeddrukverlagende dieet zal weinig dierlijk vet moeten bevatten, maar wel veel onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn goed voor het menselijk lichaam. Dierlijk vet is (bijna) altijd verzadigd vet. Deze zal je moeten vermijden om de bloeddruk te verlagen. Ook hebben een ruime hoeveelheid aan EPA en DHA een positief effect op de bloeddruk.

Zoals altijd hebben suikers geen goede invloed op ons lichaam. Hiermee bedoel ik voornamelijk producten met toegevoegde suikers. Suiker belemmert de opname van kalium wat, zoals ik al even eerder vermeldde, een positief effect heeft op een verhoogde bloeddruk. Dus beperkt de suiker inname.

Vezels hebben eigenlijk altijd een goed effect op het lichaam. Vezels verbeteren het cholesterolgehalte, de bloeddruk, ontstekingen en het glucosegehalte in het bloed. Ook zijn vezels in staat om aan gifstoffen te binden en uit het lichaam te verwijderen. Daarnaast zorgt vezelrijke voeding voor een vol gevoel, waardoor het gemakkelijker is om gewicht te verliezen. Gewichtsverlies verlaagt de bloeddruk.

Vitamine C en bloeddruk

Voor veel mensen met een hoge bloeddruk heeft voeding dat rijk is aan vitamine C een positief effect. Je kunt bijvoorbeeld regelmatig bessen eten om het hart en bloedvaten gezond te houden. Dit heeft een positief effect op het cholesterol en op de bloeddruk. Twee vliegen in één klap. Mooi toch?
Het NCBI heeft hier onderzoek naar gedaan en trok deze conclusie.

Effecten knoflook op bloeddruk

Uit onderzoek van het NCBI is gebleken dat knoflook een gunstig effect heeft op de bloeddruk. Dit onderzoek bestaat uit een meta-analyse van 10 gerandomiseerde en gecontroleerde studies waarin het effect van knoflook op de bloeddruk werd onderzocht.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat, de personen die bij aanvang van het onderzoek een verhoogde bovendruk hadden (hoger dan 140 mm Hg), knoflook een positief effect had op de bloeddruk. Het gebruik van knoflook zorgde bij deze mensen ervoor dat zij gemiddeld met 16,3 mm HG gedaald zijn op de bovendruk en 9,3 mm Hg op de onderdruk.

Magnesium bij verhoogde bloeddruk

Magnesium heeft van origine een vaatverwijdend en bloeddrukverlagende werking. De mensen met een laag magnesiumniveau in het bloed krijgen vaak meer medicatie tegen een te hoge bloeddruk dan mensen met een hoger magnesiumniveau.
Het cholesterol, de insulinegevoeligheid en het vetniveau wordt verbeterd door middel van een magnesium suppletie, zegt een eerder onderzoek van het NCBI. Dit werkt bij mensen met een milde vorm van hypertensie (te hoge bloeddruk). Bij deze doelgroep kan het risico op hart-en-vaataandoeningen verkleind worden bij een suppletie van magnesium (600mg).

Vitamine D en bloeddruk

Wanneer een gezond persoon een lage concentratie aan vitamine D bevat in het bloed kan dit leiden tot een stimulering van het renine-angiotensinesysteem (RAS). Het RAS systeem is verantwoordelijk voor de regulatie van de bloeddruk, elektrolytenbalans en het bloedvolume. Daarnaast is het RAS systeem verantwoordelijk voor de groei van spiercellen, bloedvaten en nieren. Een overactief systeem leidt tot een verdikking van de bloedvatwand en kan dus uiteindelijk voor een te hoge bloeddruk zorgen.

Mediterraan dieet en bloeddruk

Het Mediterraan dieet draagt mogelijk bij aan het behouden van een gezonde bloeddruk op oudere leeftijd. Dit blijkt uit een Spaanse studie. Binnen deze studie werden bij 9408 Spaanse mannen en vrouwen een vragenlijst afgenomen. In deze vragenlijst werden met name vragen gesteld met betrekking op de eetgewoonten.
Dit onderzoek was niet een hele goed test, omdat de bloeddruk door verschillende veranderingen in het voedingspatroon kan dalen. Echter, is het wel een hele grote onderzoeksgroep, maar deze verschelen wel allemaal van elkaar.

Je kunt hieronder je reactie achter laten over dit artikel.

Geef een reactie