Op internet kom je allemaal middelen tegen die je beloven dat je in no-time slank zult zijn. Dat als je maar gewoon braaf volgt wat het dieet je voorschrijft of de pilletjes tijdig inneemt met de juiste hoeveelheid water dat het goed komt.

Als het hoofd van Oprah Winfrey op de verpakking staat, zal het wel werken. Wanneer Dr. Oz beweert dat het mangodieet de oplossing is, staan er rijen bij de drogisterij en ontploffen de winkelwandjes in de internetshops.

Er zijn zoveel vrouwen (en mannen ook trouwens) die afgevallen zijn met de wijsheden van Atkins en de filosofie van Cambridge dat het niet anders kan dan dat dit de oplossing is voor alle mensen met overgewicht.

En het is allemaal waar!

Jazeker, jullie lezen het goed. Het klopt helemaal. Van de slimmingdrops ga je absoluut gewicht verliezen. Door koolhydraten voor altijd uit je systeem te verbannen word je wel degelijk slank. En met shakes en repen krijg je eindelijk de contouren die je o zo graag in de spiegel wilt zien.

Je hebt voor een bepaald dieet gekozen en je gaat er vol voor. In het begin verlies je misschien een paar kilo in de week. Wauw, dat gaat super! Dit ga je volhouden, dat weet je zeker. De weegschaal wordt in recordtempo je nieuwe beste vriend.

Maar dan gebeurt ‘t

Je bent op een verjaardag en na weken afzien door alles tot de gram nauwkeurig af te wegen op je keukenweegschaal, geen calorie te veel tot je te nemen en alleen eierkoeken te eten als tussendoortje omdat Sonja Bakker vindt dat deze koeken toegestaan zijn, ga je voor de bijl. De geur van frituurvet (zelfgemaakte appeltaart, chocola, whatever) komt met een golvende beweging regelrecht je neus in en wanneer de schaal met frikadellen en bitterballen voorbijkomt neem je er eentje. Als de schaal niet meer rondgegeven wordt, maar vlak voor je op tafel gezet wordt, neem je er nog eentje, of twee of drie. Nu je toch al gezwicht bent voor wat lekkers kun je net zo goed je hand in het bakje chips laten verdwijnen. Vervolgens heb je zonder dat je er over na hebt gedacht al volmondig ‘ja’ gezegd tegen de minipizza’s die opgediend langszij komen.

Het werkt niet op de lange termijn

Kun je met diëten afvallen? Jazeker kan dat. Ga je dat voor de rest van je leven volhouden? Nee! Ik in ieder geval niet. Los van het feit dat je niet het resultaat behaald wat je wilt (hoe vaak hoor je vrouwen niet zeggen: het zit er allemaal weer aan!) is het simpelweg ongezond. Het bekende jojo-effect treedt op wat maakt dat je waarschijnlijk nog dikker bent dan voor je aan het dieet begon. Je houdt het niet vol om je eetpatroon drastisch om te gooien.

Kun je dan blijvend slank zijn?

Absoluut kan dat! Zorg voor eetgedrag dat je vol kan houden. Leer eten zonder schuldgevoel. Denk positief, wees lief voor jezelf. Zorg dat je eet wat je lekker vindt en daar hoort een klein bakje chips, een glaasje wijn of een paar stukjes chocola zeker bij. Neem bewust wat voedingsmiddelen die je voorheen als ‘verboden’ beschouwde. Het mag best af en toe. Ga voor ‘of’ in plaats van voor ‘en’. Maak keuzes en houd je daaraan. Op die manier houd je het voor de rest van je leven vol en zal je het lijf hebben wat je altijd al wilde.

 

 

 

Geef een reactie

1 comment

 1. Tante

  waw, Femke! Ik lees graag wat je schrijft.
  Het is in een leuke taal geschreven en helemaal mijn stijl.
  Al jaren tracht ik slank te worden voor de rest van mijn leven. (jaaaren geleden begonnen met het boek van Sonja Kimpen)
  Ik heb nog NOOIT een crashdieet gevolgd.
  Ik weet zeker dat dat niet helpt.
  Toch slaag ik er ook niet in om slanker te worden, ondanks een, volgens mij vrij gezond patroon en een houdbaar, langdurig, regelmatig niveau van bewegen. (sportelen, wandelen)
  Enkele kilo’s, ja, maar dan gaat het weer fout en GUN ik mezelf weer ‘troostvoeding’.
  Het is écht frustrerend, dat ik niet gewoon kan ‘leren’ gezond eten naar mijn calorieënverbruik.
  Vandaag heb ik je blog ontdekt. Ik zocht naar een blog van iemand van mijn leeftijd, maar vond die niet onmiddellijk. (ik word 53j)
  Toch kan ik mij vinden in je stijl en inhoud!
  Ik kan weer verder, ik heb weer moed geraapt!!!!
  Dank je!