Het klinkt cliché, maar het gebeurt nog te vaak dat we producten in huis hebben waar we eigenlijk geen nee tegen kunnen zeggen.

We hebben koekjes in huis voor eventueel bezoek, iets lekkers voor de kinderen en/of een zak chips omdat je partner daar zo dol op is.

Met als gevolg dat jij de verleiding soms niet kan weerstaan en het zelf opeet. Dit is zonde want hierdoor breng je jouw afslankprestaties in het gedrang en tast het je zelfvertrouwen aan (“zie je nu wel, het lukt me niet om het vol te houden…” of “deze dag is nu toch al verpest…”).

Hieronder volgen 5 punten waarmee jij ervoor zorgt dat je niet in de valkuil verleidingen valt.

1. Wees niet te streng voor jezelf

Allereerst kan het natuurlijk zo zijn dat je te streng voor jezelf bent. Dat je jezelf zulke strenge dieetregels hebt opgelegd, dat het niet vol te houden is. Bij een gezond eetpatroon hoort genieten en daar hoef je je niet schuldig over te voelen! Ga uit van de 80-20% – regel. Hiermee bedoel ik dat je 80% gezond en verantwoord eet, en daarbij 20% ruimte hebt om af en toe wat lekkers te eten/drinken. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je voldoende en zonder schuldgevoel kan genieten en je niet meer in de verleiding komt tot meer.

2. Voorkom dat je honger krijgt

Honger is een grote boosdoener wanneer we het hebben over verleidingen weerstaan. Probeer dit dus te voorkomen! Zorg ervoor dat je 3 maaltijden eet, met daartussen een gezond tussendoortje. Belangrijk is dat je elke 3-4 uur eet. Op deze manier hou je je stofwisseling op peil en voorkom je dat je een enorme honger krijgt.

3. Pas op met de restanten van een feestje

Wanneer je een feestje / etentje bij jou thuis hebt gehad, doe dan de restanten weg of geef ze mee aan de vertrekkende gasten. Dit voorkomt dat jij de volgende dag of dagen producten eet die eigenlijk niet bij jouw goede voornemens passen.

4. Zorg voor alternatieven van de verleidingen

Géén opties kan ook een valkuil zijn. Zorg voor voldoende gezonde alternatieven. Ook voor je kinderen en/of partner is het beter wanneer er gezonde tussendoortjes in huis zijn. Het is misschien even wennen in het begin, maar uiteindelijk is iedereen tevreden. Probeer stap voor stap de producten te vervangen voor gezondere alternatieven.

En kleed de alternatieven leuk aan: een stuk fruit is aantrekkelijker wanneer het gesneden in een schaaltje wordt gepresenteerd. Reepjes groenten met een gezonde dipsaus kunnen aantrekkelijk opgediend worden en een rijstwafel belegd met gezond beleg en groenten kan een lekker alternatief zijn wanneer je trek hebt in iets zout en knapperigs.

5. Kijk kritisch naar je gewoontes

Gewoontes zijn ook verleidingen. Wanneer jij standaard een koekje bij de koffie neemt, zal je dit missen wanneer het er ineens niet bij is. Ga bij jezelf na wat jouw ongezonde gewoontes zijn en probeer deze te veranderen. Om bij het voorbeeld van de koffie te blijven: geniet bewust van je kopje koffie; hoe ruikt de koffie, hoe smaakt de koffie? Wat doet de koffie met je? Proef bewust en geniet ervan. De drang naar een koekje zal steeds minder worden. Uiteindelijk heb je de gewoonte om koffie te drinken zonder koekje erbij ontwikkelt. Dit geldt natuurlijk ook voor andere (ongezonde) gewoontes.

Wat als het echt niet anders kan?

Beargumenteer eerst waarom het echt niet anders kan. Veranderingen zijn moeilijk en dat is in dit geval net zo. Denk aan de tekst over de gewoontes en geef jezelf (en je gezin) de tijd om te wennen. Zorg desnoods voor een geleidelijke overgang. Van ongezond naar minder ongezond en tenslotte naar gezond.

Als het echt niet anders kan, zorg dan voor kleinere hoeveelheden en een zo klein mogelijke verpakking. Mocht je de verleiding niet kunnen weerstaan, is de schade nu minder groot.

Doe dit vandaag nog

Geef en doe alles weg wat jou in de verleiding brengt om op te eten en vervang dit met gezonde opties.

Denk aan:

 • reepjes groenten met een gezonde dipsaus (bijvoorbeeld humus)
 • stukjes fruit
 • ongezouten noten
 • gedroogd fruit (let extra op de portiegrootte i.v.m. het aantal suikers)
 • een rijstewafel met gezond beleg
 • een schaaltje yoghurt / kwark met wat fruit
 • een smoothie van groenten en fruit

Geef een reactie

4 comments

 1. Francien

  Duidelijk, ik word ook wel eens verleid inderdaad! Leuk dat je ook hier bent gaan bloggen, ik kwam het tegen op Facebook. Ga er gelijk wat mee doen 😀

 2. Marlou

  Herkenbaar verhaal, bedankt voor de goede alternatieven. Ik zal ook eens een kijkje nemen op je site, bida balansa.

 3. Goed dat jullie er meteen iets mee gaan doen! Het is misschien even wennen in het begin maar het wordt steeds makkelijker. En het ontdekken van alle gezonde opties is ontzettend leuk.

 4. just me

  Haha, heel herkenbaar dit! Mijn grootste struikelblok zijn zakken chips – koekjes mis ik juist helemaal niet…