Airfryer is een nieuwe soort frituurpan. Deze wordt vaak aangeboden in de krantjes van onder andere de Blokker. Het zou een gezonde frituurpan moeten zijn, maar is dat eigenlijk wel zo? En wat maakt het dan zo gezond? Je kunt er alles over lezen in dit artikel.

Wat is een airfryer?

Een airfryer is de tegenhanger van de traditionele frituurpan. In plaats van frituurvet gebruik je hetelucht om gerechten klaar te maken. Naast dat het gezonder schijnt te zijn kun je er ook veel andere dingen mee, zo kun je ook bakken, braden en grillen. Het is een multifunctioneel apparaat, een groot voordeel ten opzichte van de frituurpan.

Airfryers zijn verkrijgbaar is verschillende maten, zo kun je ze kopen met een inhoud van 0,5 liter maar ook met een inhoud van 15 liter.

Fitchef receptengids

10 redenen waarom je een Airfryer beter kunt gebruiken dan een Frituurpan.

Reden 1: Airfryer gezond? Veel gezonder !

Wanneer je op de klassieke manier frituurt doe je dit meestal met vet of olie. Hierin zitten veel calorieën. Bijvoorbeeld frituurolie, ongeveer 100 ml frituurolie al zo’n 900 kcal bevat.
Met een Airfryer ga je frituren met hete lucht, waarbij je geen gebruik hoeft te maken van vet. Je kunt hierdoor dus op een verantwoordere manier genieten van snacks.

Ik zal even een vergelijking geven tussen de aantal calorieën bij een portie klassiek gefrituurde patat of een portie patat gefrituurd met de Airfryer.
Een portie klassiek gefrituurde patat bevat zo’n 450 kcal of meer. Dit is behoorlijk wat. En natuurlijk houden we (bijna) allemaal van een snack op z’n tijd, maar het zou toch geweldig zijn als dit gezonder kon?
Een portie patat gefrituurd met de Airfryer bevat zo’n 160 kcal. Dit is bijna 3x minder dan de klassiek gefrituurde patat! En dit is pas de eerste reden, al behoorlijk overtuigend denk ik. Zo kunnen we allemaal gezond frituren.

Een Airfryer is dus makkelijk gezegd een frituurpan zonder vet.

Reden 2: Beter voor de portemonnee

Ik hoor je al denken, ‘’beter voor de portemonnee? Een Airfryer is best prijzig.’’ Dat klopt ook, een Airfryer is niet goedkoop. Waarom het beter is voor je portemonnee, is omdat je geen frituurvet of frituurolie meer hoeft te kopen.

Normaal kost een fles frituurolie van Diamant ongeveer zo’n 5 euro per fles van 2 liter. Per jaar moet de frituurpan zo’n 5 tot 7 keer ververst worden. Als we even samen rekenen is dit zo’n 40 tot 50 euro per jaar wat je hierop kunt besparen.

Reden 3: Makkelijker schoonmaken

Het schoonmaken van een frituurpan kost best wat tijd. Dat wilt niemand, toch?
Daarom is de Airfryer de perfecte optie, hier wordt met hete lucht gefrituurd, waardoor je weinig viezigheid in je pan krijgt. Hierdoor is het schoonmaken zo gepiept. Je kunt alle onderdelen eenvoudig eruit halen en schoonmaken. En de onderdelen kunnen ook nog eens in de vaatwasser.
Dat scheelt een hoop tijd, niet waar?

Reden 4: Minder sterke geurtjes

Na het frituren kan er in je huis zo’n typische frituurgeur blijven hangen. De één vind dit lekker en de ander heeft de geur liever zo snel mogelijk weg. Bij een Airfryer ruik je wel dat er natuurlijk iets gefrituurd is, maar ik heb nog nooit geurloos een avondmaaltijd klaar gemaakt. De geur van de Airfryer is een stuk minder intens dan de geur van de klassieke frituurpan. Bij de Airfryer wordt geen olie of vet gebruikt en dat is nu eigenlijk de voornaamste geurmaker bij de klassieke frituurpan.
Eventueel kun je de Airfryer onder de afzuigkap zetten in de keuken om zo de geur nog meer te verminderen.

Reden 5: Bespaar energie

De klassieke frituurpan heeft een inhoud van ongeveer 1 kg en vaak een vermogen van 3200 watt. De Airfryer van Philips heeft een inhoud van ongeveer 1,5 kg en een vermogen van 2100 watt. Dit kan een flinke besparing opleveren in de energiekosten eind van het jaar.

Ook hoeft de Airfryer niet voor verwarmd te worden, dat scheelt energie. Echter, duurt het frituren in een Airfryer wel langer dan in een frituurpan, maar uiteindelijk kost de Airfryer minder energie wanneer we alle voor-en tegens tegen elkaar afwegen.

Reden 6: Multifunctioneel

De Airfryer kan niet alleen je favoriete snacks frituren, maar het kan nog veel meer. Het kan naast frituren nog grillen, bakken, braden en roosteren. Het is echt multifunctioneel. Je kunt er dus van alles in klaar maken.

Reden 7: Bevordert smaak

Normaal moet een kroket ongeveer zo’n 6 minuten in de frituurpan. Uiteindelijk proef je dit. Zeker wanneer het vet bijna ververst moet worden zal je smaakverschil merken. Bij een hete lucht frituurpan (Airfryer) heb je geen last van de smaak van het frituurvet of frituurolie. Je proeft hierdoor veel meer van je favoriete snack.

Reden 8: Geen gevaarlijke hete olie meer

De klassieke frituurpan bevat daarna hele hete olie. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kunt bijvoorbeeld de olie morsen of het kan spatten. Je moet er niet aan denken om deze in je gezicht te krijgen. Nooit leuk om een verwonding op te lopen.

Bij een Airfryer heb je in ieder geval geen last van hele hete olie of frituurvet. Hierdoor nemen de ongelukken op verwondingen ook sterk af. Daarnaast koelt een Airfryer sneller af dan een friteuse. Zeker met kinderen in de buurt is de Airfryer iets om over na te denken.

Reden 9: Gebruiksvriendelijk

Sommige mensen houden ervan om zelf een nieuw apparaat uit te vinden in plaats van de beschrijving te lezen. Dit kan bij de Airfryer. Het is voor iedereen makkelijk te gebruiken. Je kunt dit dus prima zelf uitvogelen hoe het werkt. Ook een stuk leuker toch?

Reden 10: Geen vette borden of vingers meer

Wanneer je de klaargemaakte snack uit de Airfryer haalt zal het je verbazen, maar je krijgt geen vette vingers. Je hoeft dus de snacks ook niet uit te laten lekker zoals bij een friteuse. Maar ieder voordeel heeft natuurlijk ook een nadeel. Over de frietjes wordt vaak zout gedaan, dit blijft bij snacks uit de Airfryer minder makkelijk ‘plakken’. Maar, uiteindelijk eten we allemaal te veel zout en is dat ook niet goed voor je.

Airfryer recepten

In de Airfryer kun je behoorlijk wat producten klaarmaken. Een Airfryer is snel op temperatuur en de gerechten zijn snel klaar. Er is een baktijdentabel waarin beschreven staat hoelang en op welke temperatuur je bepaalde voedingsmiddelen kunt klaarmaken. Enige waar je wel aan moet denken is dat niet iedereen dezelfde structuur van voeding lekker vind. Misschien hou je meer van harde, net gare groenten of meer van goed doorbakken groenten. Bekijk daarom altijd even wat het beste bij jou past. En zijn veel boeken te koop die enorm veel verschillende recepten beschrijven die je klaar kunt maken in de Airfryer.

Airfryer reviews / Airfryer ervaringen

  • Review 1: De Airfryer heeft onze verwachtingen overtroffen. Door de Airfryer kunnen we niet alleen frituren zonder de vieze luchtjes, maar ook verantwoorder frituren. Een nadeel die wij hebben ondervonden is dat het best veel ruimte in neemt in de keuken. De machine is heel eenvoudig schoon te maken. Het apparaat is eenvoudig in gebruik. Je hoeft alleen de tijd en temperatuur in te vullen. Wij raden de Airfryer zeker aan.
  • Review 2: Het apparaat ziet er mooi en strak uit. De Airfryer is handig in gebruik, alleen heb ik wel eerst de handleiding goed bekeken voordat ik ermee aan de slag ging. Ik heb verschillende maaltijden gemaakt met de Airfryer. Het apparaat was hierna gemakkelijk schoon te maken. Het nadeel is dat je nog verschillende accessoires aan moet schaffen om alles ermee te kunnen doen. Bijvoorbeeld een grilplaat. Het apparaat is behoorlijk prijzig, waardoor je ook alle materialen ervoor wilt krijgen.
  • Review 3: Ik heb de Airfryer nu een aantal weken in huis en er al veel in klaar gemaakt zoals loempia’s, kroketten en vis. Het kwam er mooi krokant en goud gebakken uit. Er kwamen bijna geen vervelende geurtjes vrij. En alle bakjes kunnen gewoon in de vaatwasser. Persoonlijk vind ik de Airfryer gemakkelijk in gebruik. Wel een hoog verbruik en een korte aansluitkabel en het neemt veel ruimte in om de Airfryer op te bergen.
  • Review 4: Ik heb nu enige weken de Airfryer in huis en het is veelzijdiger dan ik dacht. Ik heb er heerlijke frietjes in gemaakt, maar ook afbakbroodjes en gegrilde paprika. Het is in aanschaf wel prijzig, maar wij gebruiken het zelf meerdere keren per week. Ik vind dat je uiteindelijk waar krijgt voor het geld dat je ervoor betaald.
  • Review 5: Alles past in de Airfryer. Voor een gezin wel iets te klein voor het mooie, maar in twee keer kun je voldoende maken voor het gezin van 5 personen. Ik vind het apparaat makkelijk en snel werken.

De consumentenbond heeft ook een review geplaatst op YouTube over de Airfryer

 

Ben je geïnteresseerd in een airfryer? Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

 

Heb jij een Airfryer thuis? Laat ons weten hoe het jou bevalt.

Geef een reactie

1 comment

 1. Middeljans

  Mijn vraag is, is het echt gezond. We gebruiken het best vaak.
  Variaties genoeg, maar je valt er niet van af 🙂 helaas…..

  -4