Afvallen met pindakaas

Veel mensen denken onterecht dat pindakaas je vet maakt. Het klopt dat pindakaas boordevol vet zit, maar zoals Afvallen met fitness je al vaker heeft verteld is vet als macro-nutriënt zeker niet hetzelfde als lichaamsvet.

Pindakaas zit boordevol eiwitten en gezonde enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Net als eiwitten en koolhydraten hebben we vetten nodig om allerlei functies in het lichaam draaiende te houden. Zo zorgen vetten voor de hormoonhuishouding en voor een betere opslag en transport van vitaminen. Daarnaast zijn vetten belangrijk voor het immuunsysteem en de opbouw van lichaamscellen. Vetten zijn onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Lees over de macro-nutriënten in het artikel Voeding: Hoe werkt het?

Volgens een onderzoek van het Pennsylvania State University zorgt het eten van enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals in pindakaas, voor een hogere testosteronspiegel. Dit mannelijk geslachtshormoon helpt bij het opbouwen van spiermassa en de verbranding van vet. Ook vrouwen hebben testosteron, de concentratie hiervan ligt echter veel lager dan bij de man.

Pindakaas past hierom zeer goed in een gezond voedingspatroon. Maak je echter geen illusies. Pindakaas blijft een zeer calorierijk product, dus besmeer niet dagelijks al je boterhammen hiermee. Dagelijks 2 volkoren boterhammen met pindakaas kunnen echter zeker geen kwaad en is eigenlijk onmisbaar voor de mensen die willen afvallen, spiermassa willen opbouwen of voor in een gezond voedingspatroon. Kies wel bewust je pindakaas uit. Veel merken bevatten veel suikers of zitten juist boordevol verzadigde vetten. Let daarom op de voedingswaardes op de verpakking.

Geef een reactie

6 comments

 1. Peter

  Hallo Nadia,

  Bedankt voor je tips over het afvallen met pindakaas, zelf had ik dit nooit verwacht. Nu ik weer ben gaan sporten combineer ik dit met fruit en groene thee. Ik ben in twee maanden tijd 5 kg afgevallen. Zou jij mij wat meer informatie kunnen geven over wat voor dieet ik kan gebruiken, met name qua voedsel om variabel te eten. Ik wil namelijk zoveel mogelijk vetten vermijden, dus bijvoorbeeld meer pasta’s en wat meer kip eten (want ik ben gek op vlees). Misschien een afvalmenu voor de ochtend, middag en avond!

  Groetjes, Peter

  • Nadia Bievinck

   Hallo Peter,

   Goed van je dat je wat kilo’s bent kwijt geraakt! Als je het liefst vetten wilt vermijden, betekend dat je meer koolhydraten en eiwitten binnen zult krijgen. Goede bronnen van koolhydraten zijn volkoren brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst en tal van andere bronnen. Voor de eiwitten kan je uiteraard kiezen voor vlees of vis, aangezien deze beide veel eiwitten bevatten. je kunt bijvoorbeeld in de ochtend kiezen voor kwark of havermout en dan eventueel in combinatie met eieren of fruit. In de middag kun je kiezen voor volkoren boterhammen met vleesbeleg of een pasta met kip of mager gehakt. In de avond kan je bijvoorbeeld kiezen voor een maaltijd met veel groenten, kip, mager gehakt of vis en rijst, pasta of andere goede bronnen van koolhydraten. Er is genoeg variatie aan gezonde voeding om veel eiwitten binnen te krijgen en ook goede koolhydraten. bekijk anders ook de review van het Vitadis slanker leven plan https://www.afvallenexperts.nl/vitadis-het-slanker-leven-plan/ of bekijk een van onze artikelen over het eiwitdieet of het koolhydraatarm dieet!

   Groetjes Nadia

 2. Julian

  Ze zeggen dat koolhydraten met vetten je dik maakt. Nu zijn volkoren boterhammen complexe koolhydraten. Maar pindakaas plus brood blijft koolhydraten plus vet. Wat is jouw visie hierop?

  • Hanneke

   Hey Julian,

   Overal waar je ‘TE’ veel van eet is nooit goed. Wanneer je je energie vooral haalt uit koolhydraten gecombineerd met vetten in plaats van uit alle voedingsstoffen zoals koolhydraten, vetten, eiwitten en vezels dan is dit niet de juiste optie om af te vallen. Pindakaas bevat naast onverzadigde vetten (makkelijker af te breken door je lichaam) ook veel eiwitten die belangrijk zijn voor de spieropbouw. Daarnaast zie je nog meer in het artikel waarvoor eiwitten en vetten nog meer belangrijk voor zijn. Het is niet de bedoeling dat je ineens ontzettend veel pindakaas gaat eten, zoals ook beschreven in het artikel kunnen 2 boterhammen met pindakaas geen kwaad.
   Ik hoop dat ik je vraag heb kunnen beantwoorden.

   Groetjes, Hanneke

 3. Syl

  Hoi ik ben al 1 jaar bezig om kilo’s te verliezen. Vorig jaar augustus begonnen en aan het eind van dat jaar blijvend 5 kilo kwijtgeraakt. Stapje voor stapje.
  Ik moet zeker nog 10 kilo kwijt, maar dit jaar lukt het vooral niet omdat ik dit jaar een jaar vol met feesten heb.
  Zou jij een schema kunnen samenstellen waarbij ik toch nog wat kilo’s blijvend kan verliezen.
  Ik wandel in de week minstens 4x een half uur dan niet langer.

  Ik hoop op leuke en lekkere tips

  • Hanneke

   Hoi hoi,

   Wat goed dat je zelfstandig al blijvend 5 kilo bent kwijtgeraakt.
   Blijf dit zeker volhouden.
   Ik zie dat je 4x per week wandelt, dit is heel goed van je. Blijf vooral bewegen.
   Probeer op feesten de controle niet te verliezen. Probeer te denken aan de reden waarom je begonnen bent met afvallen.
   Ik zie dat je leuke en lekkere tips wilt krijgen. Kan je misschien dit wat meer toelichten? Dan wil ik je hier zeker mee helpen.

   Groetjes, Hanneke