afvallen met lichamelijke beperking

Pas op met wat je beloofd! Haha, dit artikel heeft me een aantal telefoontjes gekost, en een research op internet waar je eng van wordt. Maar hier is het artikel over afvallen voor als je een lichamelijke beperking hebt.

Na het artikel wat ik had geschreven: afvallen door te eten heb ik beloofd dat ik een artikel zou plaatsen over het afvallen voor als je een lichamelijke beperking hebt. Eerlijk gezegd heb ik me hier nog nooit zo in verdiept en dat werd dus eens hoog tijd en heb ik gedaan ook! Terwijl ik achteraf veel minder informatie nodig bleek te hebben dan nodig, want alles wat op de site staat kan iedereen gewoon gebruiken om succesvol af te vallen.

Uiteraard is het afhankelijk van je beperking maar ik ben er even van de situatie uitgegaan dat sporten helemaal niet meer mogelijk is. Ook met een lichamelijke beperking is (naar mijn idee) een dieet niet de beste manier om af te vallen. Afvallen zonder dieet en zonder veel te bewegen gaat ongetwijfeld langer duren dan dat je elke dag een rondje gaat wandelen, dat kan ik helaas niet veranderen ;). En je zal meer moeten letten op de kleine dingen van het afvallen, kleine dingen maken het verschil!

Vaak wordt afvallen vrijwel direct gekoppeld aan sporten en bewegen, maar wat nou als dit weg valt en je dit niet meer kan doen. Zodra je sporten laat schieten en je je eetgewoontes door zet krijg je een overschot aan energie, energie waar niks mee gebeurd en wat dus omgezet wordt in vetten. Er zijn verschillende manieren waardoor je kan afvallen, je kan ook meer gaan bewegen in plaats van te sporten, zo doe je wel wat met de energie die je overhoud, dit zal voor sommige mensen makkelijker zijn dan voor de andere maar dit kan je zelf invullen.

Je moet goed opletten met wat je eet, chips, chocolade of iets dergelijks geeft weinig voeding en veel calorieën. Hou je andere eetgewoontes wat strakker aan zodat het beperkt bewegen compenseert. Alles valt of staat met je eetgewoontes. Eigenlijk alle tips die naar voren komen op de website zijn ook van toepassing voor als je een lichamelijke beperking hebt.

Denk hierbij dus aan:

 • Water drinken
 • 6x op een dag (gezond) eten
 • Letten op je eetgewoontes en bijschaven waar nodig
 • Stel doelen maar hou ze beperkt
 • Ontbijten
 • Gezond eetpatroon
 • Etc.
 • Etc.

Uiteraard kan je de lijst zo lang maken als je zelf wilt, alleen als je stap voor stap je leven gaat verbeteren wat vaak op lange termijn de meest effectieve methode is kom je zelf ook achter dingen die alleen op jou leven van toepassing zijn. Of op een zeer select groepje van de bevolking. Deze site is opgezet uit kennis die ik heb opgebouwd in de tijd dat ik ben afgevallen zonder dieet. In deze periode heb ik dingen uitgezocht, gekeken wat werkt en wat niet werkt. Ik denk dat iedereen ook zelf het hele afvallen zonder dieet verhaal kan aanpassen en bijstellen op bepaalde punten.

Wat ik wil bereiken is dat je aan de slag gaat met dingen, ik geef je de handvatten, jij gaat afvallen, snap je? In de loop van de cursus, in het volgen van de website, met het onderzoeken van bepaalde dingen leer je meer en meer. Onbewust en bewust ga je steeds meer letten op je eigen eetgewoontes, iedereen op zijn of haar manier. Je ontwikkeld je eigen dieet als het ware, je eigen manier van afvallen die niemand je af kan nemen, waarom niet? Omdat het niet in een boekje geschreven staat, maar in je hoofd opgeslagen, omdat je het helemaal zelf hebt gedaan!

Ook als je in een rolstoel zit, of een lichamelijke beperking hebt, LAAT JEZELF ZIEN, wees trots op wie je bent en op wat je steeds hebt bereikt.

 

Geef een reactie

6 comments

 1. Kirsten

  Bedankt voor dit stukje. Zelf kan ik niet meer sporten en moet een paar kilo kwijt. Lopen en anders bewegen gaat niet meer. Ik zit nu in een rolstoel en krijg eigenlijk geen beweging meer, ook sporten kan niet meer.

  Bij mijn zoektocht naar tips om af te vallen, kom je inderdaad alleen adviezen tegen van bewegen, neem de trap i.p.v. de lift en ga zo maar door.

  Kan je mij vertellen hoeveel calorieën iemand die nauwelijks beweegt, paar stappen per dag in huis, nodig heeft. Alle adviezen gaan uit van iemand die kan lopen/sporten, maar als ik me daar aan houd, kom ik nog meer aan.

  gr. Kirsten

  • Nadia Bievinck

   Dat vind ik eerlijk gezegd heel lastig om te zeggen, zelf heb ik geen ervaring met afvallen zonder te sporten maar heb ik mijn best gedaan om toch goede informatie te kunnen geven hier over.
   Misschien is het slim om even contact op te nemen met iemand die hierin meer ervaring heeft.
   Groeten, Nadia

   -1
 2. Daisy Sonnevijlle

  Hallo, ik wil graag afvallen maar heb een handicap waardoor sporten of veel bewegen bijna niet mogelijk is. Verder heb ik ook schildklierproblemen waardoor mijn gewicht schommelt ik ben al meer dan een half jaar intensief aan het proberen maar zonder resultaat. Kunnen jullie me helpen? Met vriendelijke groet, Daisy Sonnevijlle

  -1
  • Hanneke

   Hey Daisy,

   Ik zou je adviseren om langs een diëtist te gaan en hier te bespreken wat zij kan betekenen voor jou aangezien je ook last hebt van schildklierproblemen.
   Je zegt; ik ben al meer dan een half jaar intensief aan het proberen maar zonder resultaat. Wat heb je het half jaar intensief geprobeerd? Ik vind het vervelend voor je dat het geen resultaat heeft geboekt.

   Groetjes, Hanneke

 3. van gintertaele

  hallo

  ik heb je adv gelezen en wil erop wagen
  ik heb sirieuse perperking ik wil graag 30kilo kwijt ik weeg te veel oor goed te zijn
  nu omdat ik perperkt ben wil ik deze graag kwijt
  ik eet niet veel maar ook niet ongezond ik ben namelijk half veggie
  ik eet wel nog vis en kip mar geen andere dieren wat kan ik er aan doen

  • Nadia Bievinck

   Goedemiddag,

   Wat leuk dat je het afvallen met een lichamelijke beperking wilt proberen.
   Hoe is het tot nu toe gegaan?
   30 kg is behoorlijk wat afvallen, maar waar een wil is is een weg.
   Ik kan lastig bepalen wat jij zou kunnen veranderen.
   Zou jij mij misschien meer informatie kunnen geven over je voeding en wat je zoal op de dag allemaal doet?

   Groetjes, Nadia