Veel mensen zijn helaas nog niet tevreden over hun uiterlijk en dit betreft met name het gewicht. Steeds meer mensen hebben last van overgewicht en écht gezond eten wordt steeds lastiger vandaag de dag. Toch is de voeding het belangrijkste aspect wat betreft de gezondheid, energie en het lichaamsgewicht. Het menselijk lichaam heeft de juiste voedingsstoffen nodig, maar ook de juiste hoeveelheden ervan. Wil je effectief afvallen dan zal je toch veranderingen moeten maken in je eetpatroon. Niet alleen het aantal calorieën is belangrijk bij het proces van afvallen, maar ook gezonde voeding. Diëten waarbij het aantal calorieën flink naar beneden wordt geschroefd is niet goed voor je lichaam. Het lichaam mist zo de benodigde energiebronnen en belangrijke voedingsstoffen. Het is daarom verstandiger om het aantal calorieën deels te verminderen, maar vooral een verandering in je voedingspatroon te treffen. Op deze manier val je effectief en blijvend af en hou je er een gezondere levensstijl aan over. Het fijne bij deze manier van afvallen is dat je nog steeds lekker kunt eten. Een dieetschema helpt hierbij doordat je de gehele dag de focus legt op gezonde voeding.

Belangrijke aspecten in je dieetschema

Hieronder zijn een aantal dieetschema’s te vinden die opgesteld zijn om effectief te kunnen afvallen. Er zijn een aantal belangrijke aspecten in een dieetschema te vinden. Zo moet een dieetschema bestaan uit veel groente en fruit. Groente en fruit zijn ontzettend goed voor je en zitten boordevol met goede stoffen. Daarnaast zijn de meeste soorten niet rijk aan calorieën en deze zijn dan ook in de schema’s verwerkt. Verder worden veel caloriearme belegsoorten behandeld, die wel erg smakelijk zijn. Verder valt op dat bij graanproducten in alle gevallen voor de volkoren variant gekozen wordt. Deze worden van de gehele tarwekorrel gemaakt en bevatten hierdoor meer vitaminen, voedingsvezels en mineralen dan de onvolkoren variant. Een bruine boterham bevat meervoudige koolhydraten en helpen bij een gezond gewicht. Een witte boterham is juist een snelle koolhydratenbron en zorgt dat je snel weer honger krijgt, zonder dat er heel veel goede voedingsstoffen in zitten.

Variatie in het eetpatroon

Veel mensen vinden het ook best lastig om eens wat anders te eten dan boterhammen en zodoende eten ze vaal hetzelfde. In deze dieetschema’s staan genoeg mogelijkheden om hier variatie in te treffen en ook gezonde en lekkere gerechten te maken. Dit betreft onder andere het ontbijt, de tussendoortjes en de lunch. Zo is het ontzettend goed om een salade te maken in de middag. Hier kan je tevens eindeloos in variëren. Dit maakt de salade een uitstekende maaltijd. Verder wordt er afgewisseld in verschillende ontbijtjes die je kan maken. Sommige zijn ontzettend makkelijk te maken en andere vereisen iets meer tijd. Zo kan je op momenten wanneer je minder tijd hebt kiezen voor een snelle optie en op ochtenden waar je meer tijd hebt kiezen voor een uitgebreidere variant. Ook bij de tussendoortjes zie je vaak dat men dezelfde optie kiest. Kies voortaan bewust voor een stuk fruit, een handje noten of rauwe groentes. Daarnaast kan je ook alle andere tussendoortjes proberen die in de verschillende schema’s staan.

Weekschema – 1
Weekschema – 2
Weekschema – 3
Weekschema – 4

Dieetschema week 1

In deze week zie je veel eiwitrijke voeding terugkomen en dit zie je vooral terug in het ontbijt. De meeste ontbijtjes in deze week bevatten veel eiwitten. Eiwitten zorgen er namelijk voor dat je een verzadigd gevoel houdt. Dit resulteert in het uitstellen van je hongergevoel. Zo heb je misschien het 1e tussendoortje niet eens nodig. Bij de tussendoortjes zie je vooral kleine, hartige en gezonde snacks terugkomen. De eerste week kan best wennen zijn en daarom werken we langzamerhand toe naar tussendoortjes die meer om groente en fruit gaan. Bij de lunch zie je pas eigenlijk hoeveel variatie er is. Een dag wordt er voor boterhammen gekozen en de andere lunches zijn vooral gebaseerd op groenten. Het avondeten is gebaseerd op gezonde vlees- en vissoorten en lekkere groenten. Zo kan je deze week genoeg eten, maar vooral ook erg lekker.

Weekschema – 1

Dieetschema week 2

Ook in deze week zie je veel variatie op het gebied van makkelijk te bereiden gerechten en gerechten die meer tijd nodig hebben. Ook in deze week is er meer uitdaging om ook bekend te worden met producten die de gemiddelde persoon niet vaak eet. Zo zie je grapefruit, mango, humus en banenpannenkoeken in deze week. Naast dat je een duidelijk doel hebt om af te vallen, is het ook goed om dit tot een ervaring te maken. Probeer daarom ook gerust etenswaren die je minder vaak eet. Ook zie je pure chocolade voorbijkomen. Dit komt omdat cacao eigenlijk best gezond voor je is. Let er uiteraard wel op dat je niet te veel ervan snoept. Bij het avondeten zie je vlees en vis voorbijkomen, maar ook gerechten als de groentelasagne. Zo kan je bijvoorbeeld een spinazie of courgettelasagne maken. Ook de champignons zie je deze week weer voorbijkomen en dat is niet zonder reden. Champignons bevatten namelijk weinig calorieën, vetten en zout, maar ze zijn wel erg lekker. Daarnaast bevatten ze ook veel mineralen en vitaminen.

Weekschema – 2

Dieetschema week 3

Ook deze week ziet er erg smakelijk uit. Zo zie je verschillende lekkere tussendoortjes zoals rijstwafels, vruchten en radijsjes. Veel makkelijke tussendoortjes en veel fruit. Komkommer is eigenlijk altijd een goede optie. Een komkommer bevat slechts enkele calorieën en zijn wel erg lekker. Ook kwark zie je elke week weer terugkomen. Deze goedkope manier om eiwitten binnen te krijgen in combinatie met fruit zorgt voor een sublieme start van de dag. Verder zie je bij de lunch wat meer onbekende soepen. Veel mensen blijven toch hangen bij kippensoep, tomatensoep of groentesoep. Dit mag zeker, maar om wat nieuwe gezonde soepen te proberen staan de spinaziesoep en de pompoensoep op het menu. Deze zijn rijk van smaak en zitten boordevol goede voedingsstoffen. Verder zie je dat bij het avondeten 2 salades staan. Salades werken echt goed bij het afvallen en je kan allerlei fruitsoorten en groentesoorten erin doen. Daarnaast zie je dat het ook goed gaat met verschillende vis- en vleessoorten.

Weekschema – 3

Dieetschema week 4

Deze week staan er weer veel verschillende gerechten op de planning. Bij het ontbijt zie wederom de eiwitrijke ontbijten, maar ook een groene smoothie op basis van komkommer. Deze smoothie is makkelijk te maken en zeer smakelijk. Daarnaast zie je de verschillende fruitsoorten goed terugkomen en vooral in de tussendoortjes. Bovendien zie je vruchten als de passievrucht, maar ook appelschijfjes met kaneel. Soms kan het best eentonig worden om fruit te eten, maar gelukkig kan je hier ook mee variëren. Kaneel is bijvoorbeeld erg goed voor je en stimuleert de vetverbranding. Appelschijfjes met kaneel proeft dan net als een appelaart en is dus gezond en ook lekker. Verder zie je bij de lunch gerechten als een bruine bonensoep en een wrap met kip. Bij het avondeten zie je nieuwe groenten als spruiten, witlof en bloemkool. Deze groenten zijn ook er gezond en veel variatie met groenten voorkomt eentonigheid bij het avondeten. Daarnaast kan je groenten wokken, koken, grillen en in de oven stopen. Kortom probeer zo nu en dan wat nieuws.

Weekschema – 4

Effectief afvallen met een dieetschema

Deze 4 dieetschema’s zijn voor iedereen geschikt en bevatten alle nodige voedingsstoffen die een mens nodig heeft per week. Volg de dieetschema’s of gebruik de gerechten die er te vinden zijn. Zo kan je zelf effectief afvallen. Alle gerechten en tussendoortjes zijn gezond en bevatten geen enorme hoeveelheden calorieën. Zo eet je en gezond en minder maar genoeg calorieën. Afvallen is voor het merendeel van de mensen best lastig. Verstandig is om de dag met een eiwitrijk ontbijt te beginnen. Zo stel je het hongergevoel uit en kan je de dag goed volhouden zonder dat je een constante drang hebt om te snacken. Daarnaast is het goed om niet te veel suikers te eten, aangezien deze tot de koolhydraten behoren. Natuurlijke suikers uit fruit zijn zeker goed, maar let wel op fruitsoorten als de banaan, mango en de appel aangezien daar veel natuurlijke suikers inzitten. Volg de dieetschema’s en je zult resultaten merken op het gebied van gewicht, energie en gezondheid.

Geef een reactie