Het klinkt waarschijnlijk heel gek, afvallen met een vetpleister? Toch is het mogelijk!

Amerikaanse onderzoekers hebben de vetpleister succesvol getest op muizen. Ze zijn erin geslaagd om dikke muizen af te laten slanken door middel van een pleister met het medicijn erop.

Hoe werkt het?

Op de pleister zitten microscopische kleine puntjes die pijnloos door de huid heen prikken en het medicijn afleveren op de plek waar de vet kwab zit. In de weken erna zal de vetkwab oplossen. Volgens de Amerikaanse wetenschappers gaat dit ook bij mensen werken.

De vetpleister brengt twee soorten medicijnen in het lichaam, rosiglitazone en CL316243. Beide stoffen brengen een transformatie van vetten op gang in de vet kwab. Het witte vet wordt veranderd in bruin vet.

Nu vraag je je waarschijnlijk af, wat is bruin vet? Bruin vet is het soort vet dat pasgeboren baby’s hebben. Dit is vet dat door het lichaam makkelijk te verbranden is en makkelijk in energie omgezet kan worden. Als mensen opgroeien verdwijnt veel bruin vet en wordt je overtollige energie omgezet in wit vet. Dit is veel moeilijker te verbranden.

Waarom een pleister?

Er is de afgelopen jaren veel onderzoek geweest naar het omzetten van wit vet in bruin vet. Het medicijn ervoor is ontwikkeld, het probleem bleef echter de bezorging van de medicijnen op de gebieden waar het nodig was. De pleister bood hiervoor de oplossing: via de huid werd het gelijk toegediend op de plek waar het nodig was. Dit is dus eerst geprobeerd bij dikke muizen, en dat lukte!

Er werd een vetreductie van 20% ontdekt binnen 3 weken. Er werden geen bijwerkingen gevonden, en de muizen bleven gezond. Voorlopig wordt er nog verder geëxperimenteerd om te kijken of het ook mogelijk is met andere stoffen.

Geef een reactie