Afvallen lukt niet meer

Door mijn werk kom ik vaak mensen tegen die zeggen dat ze er álles aan doen, maar: afvallen lukt niet! Ze sporten en eten gezond, vermijden snacks en toch raken ze de overtollige kilo’s maar niet kwijt. Hoe kan dat toch? Ik kan ze ALTIJD geruststellen, want afvallen lukt niet omdat mensen meestal onwetend zijn. Met een paar kleine adviezen help ik ze op weg om die laatste loodjes voorgoed te elimineren.

Simpel

Het grote geheim van afvallen is eigenlijk heel simpel. Je lichaam verbruikt energie (calorieën). Je krijgt die calorieën binnen door te eten. Alle calorieën en voedingsstoffen die je lichaam niet nodig heeft worden afgevoerd. Er bestaat geen natuurlijke ‘rem’, dus je lijf zal een teveel aan calorieën steeds blijven omzetten in lichaamsvet. Het gaat dus om de BALANS tussen wat je binnenkrijgt en wat je verbruikt.

1. Beweeg elke dag!

Naar de sportschool gaan is natuurlijk hartstikke goed, maar afvallen lukt niet als je verder de hele week op een bureaustoel zit. Je verbrandt dan alsnog minder calorieën dan je binnenkrijgt. Beweeg dus ELKE DAG minimaal 30 minuten. Als je dat aanvult met intensief sporten, dan ben je veel gelijkmatiger in beweging en dat werpt pas echt vruchten af.

2. Kleinere porties, ook als het gezond is

Gezond eten is goed, maar afvallen lukt niet als je er teveel van binnenkrijgt. Gezonde voeding betekent niet dat je er onbeperkt van kunt eten! Maak dus bij alle maaltijden je portie iets kleiner. Je krijgt dan nog steeds alle nodige voedingsstoffen binnen, maar de verhouding  inname-verbruik wordt een stuk evenwichtiger. Luister ook goed naar je lichaam: eet tot je hongergevoel is gestild, maar niet tot je ploft! Dat laatste zegt niet: vol, maar: té vol!

3. Geen frisdrank!

Afvallen lukt niet altijd omdat we vaak alleen letten op wat we eten, maar niet op wat we drinken. In suikerhoudende dranken als frisdrank zitten erg veel calorieën die je helemaal niet nodig hebt (het is ook nog eens slecht voor je tanden). Stop dus met frisdrank. Wat je nodig hebt is vocht, en dat haal je uit water of bijvoorbeeld thee. Water maak je een stuk spannender door er wat limoen en/of basilicumblaadjes aan toe te voegen!

4. Ontbijten is een must

Denk je dat je de dag goed begint door niet te ontbijten? Dat heb je mis! Bijna iedereen die tegen mij zegt ‘afvallen lukt niet’, slaat ’s ochtends het ontbijt over. Maar juist door een goed ontbijt start je de verbranding in je lichaam en je krijgt de rest van de dag veel minder vaak een hongergevoel. Uiteindelijk krijg je dus minder calorieën binnen en verbrand je er méér door ’s ochtends wel te eten.

Geef een reactie