Dat klinkt vast leuk, eenvoudig afvallen door de kachel wat kouder te zetten. Niets is minder waar, het is namelijk mogelijk om een aantal kilo’s kwijt te raken door je te begeven in wat lagere temperaturen.

Hoe werkt het?

Anouk van der Lans, een onderzoeker van de Universiteit Maastricht heeft een studie gepubliceerd  waaruit blijkt dat het effectief is om mensen met overgewicht bloot te stellen aan kou. Bij een paar uur per dag in de kou zitten werd minder wit en meer bruin vet geconstateerd. Wit vet is het soort waardoor je aankomt en bruin vet is het soort die door het lichaam als brandstof gebruikt wordt.

De proefpersonen vielen hierdoor af. Eerder is er in Japan ook onderzoek naar gedaan met hetzelfde resultaat: mensen vielen af door de lagere temperaturen. Dat het onderzoek meerdere malen is gedaan en dat er ook hetzelfde uitkwam geeft wel aan dat dit zeker waardevol is.

Er is bewezen dat proefpersonen zelfs bijna 400 calorieën per uur verbranden bij rust, dit is ongeveer evenveel als een uur lang stevig hardlopen. Dat je zoveel calorieën verbrandt komt omdat de koude temperaturen de stofwisseling sterk stimuleert, waardoor deze sneller gaat werken.

Het promotie onderzoek van Anouk van der Lans heeft geleid tot publicaties in American Physiological Society, The Journal of Clinical Investigation en Investigative Radiology.

Het afvallen met lagere temperaturen neemt niet de plaats in van het intensief bewegen, maar het is een aanvulling op je sportregime.

Er wordt verwacht dat de activatie van bruin vet door blootstelling aan kou in de toekomst beter ingezet kan worden in de strijd tegen overgewicht. Bij mensen die net afgevallen zijn zal het waarschijnlijk echt helpen, omdat je hiermee helpt het jojo-effect tegen te gaan. Waarschijnlijk helpt het zelfs al om de verwarming een graadje lager te zetten. Meestal zal dit alleen helpen om het gewicht niet toe te laten nemen.

Geef een reactie