Sportdrankjes zijn hip. In veel sportscholen worden ze verkocht en menig sporter loopt tussen de oefeningen druk aan zijn flesje te drinken. Wil je echter afvallen? Drink geen sportdrank tijdens het sporten!

 

Waar is het wel voor nodig?

Sportdrank kan zeker handig zijn voor de duursporter. Ze bevatten vaak een grote hoeveelheid koolhydraten (suiker) om de glycogeenreserves te sparen en de glucosespiegel van het bloed op peil te houden. Voor duursporters uitermate handig omdat glycogeen en glucose de belangrijkste energieleveranciers zijn.

 

Hoe werkt de verbranding?

Helaas zie ik vaak ook mensen in de sportschool die graag willen afvallen en tijdens de oefeningen door drinken van hun sportdrankje. Afvallen en continue nieuwe ladingen suiker het lichaam in sturen gaat niet samen. Om af te vallen en effectief het lichaam aan het werk zetten om vet te gaan verbranden zullen eerst de hoeveelheid suikers in het lichaam eruit moeten. Gemiddeld duurt het ongeveer 20 minuten voordat de suikers verbrandt zijn en het lichaam overschakelt op de vetverbranding.

Met een sportdrankje voorzie je het lichaam bij elke slok opnieuw van een hoeveelheid suiker zodat het in principe oneindig door kan gaan met suiker verbranden zonder over te schakelen op de vetverbranding. Afvallen en sportdrank? Niet doen! Bij een uur matig intensief sporten zal het lichaam niet uitdrogen of energie tekort komen. Neem een flesje water mee en je hebt er meer dan genoeg aan.

Geef een reactie