Je hebt enorm veel producten die bekend staan als dikmakers. De reden hiervoor is omdat ze vol zitten met suikers en vetten. Hieronder staan 8 bekende dikmakers op een rijtje en waarom ze zo slecht voor je zijn.

Vruchtensappen

Vruchtensappen zitten boordevol suikers. Het is helemaal niet veel gezonder dan frisdranken. Vruchtensappen bevatten dan wel meer vitamines dan frisdranken maar het suikergehalte is niet veel lager.

Als je zelf een vruchtensap maakt blijven er teveel vezels achter in je blender. Er ontstaat er een suikerpiek in je bloed omdat je te veel suikers in een keer binnenkrijgt.

Als je te veel suiker binnenkrijgt zet je lichaam dit om in vet. Zie vruchtensappen gewoon als frisdranken en vervang het door water, veel gezonder!

Sushi

Sushi is een geheime dikmaker. Vaak kan sushi gezond zijn maar de varianten die in Nederland gemaakt worden zijn dat meestal niet. Er worden veel sauzen gebruikt, vlees wordt gefrituurd en nog vele andere toevoegingen.

Als je een keer sushi eet, zorg er dan voor wat er allemaal in zit. Probeer zoveel mogelijk de gezonde varianten te eten. Af en toe mag je natuurlijk wel wat anders eten, houd het alleen beperkt.

Suikervrije snoep

Dit doet je geloven dat het ‘gezond’ snoep is. Dit is helemaal niet waar, er worden namelijk nog allemaal zoetmiddelen gebruikt die koolhydraten en veel calorieën bevatten. In plaats van snoep kan je gewoon een lekker stuk fruit nemen. Veel gezonder en je houdt er een beter gevoel aan over.

Zout

Zout is in principe niet schadelijk voor je. De maximale hoeveelheid per dag is ongeveer 6 gram. Het probleem is echter dat 85% van de Nederlandse bevolking meer binnenkrijgt, mannen eten gemiddeld 9,9 gram zout per dag en vrouwen 7,5 gram per dag.

Bij een overschot aan zout kunnen er een aantal problemen ontstaan. Je lichaam gaat in ieder geval meer vocht vasthouden. Er zijn veel dikmakers die zout bevatten, zoals olijven.

Een aantal van de ongewenste effecten van te veel zout licht ik hieronder toe:

Nierziekten

Je nieren regelen de hoeveelheid zout in je lichaam. Wanneer je te veel zout binnenkrijgt moeten je nieren extra hard werken om het zout via de urine uit je lichaam te verwijderen. Hierdoor kunnen ze beschadigd raken.

Verhoogde bloeddruk

Te veel zout eten verhoogd je bloeddruk en te weinig zout eten verlaagd je bloeddruk. Zo’n 4,5 gram zout per dag minderen verlaagt de bovendruk al met 2 mmHg. Indien je al een verhoogde bloeddruk hebt is het positieve effect nog beter.

Hart- en vaatziekten

Door te veel zout te eten verhoog je de kans op hart- en vaatziekten. Ook door te weinig zout te eten verhoog je de kans.

Botontkalking

Als je te veel zout eet plas je het samen met calcium weer uit. Calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van je botten en gebit. Door minder zout te eten houd je de opbouw en het onderhoud niet tegen. Zorg er hiernaast ook voor dat je voldoende calcium binnenkrijgt via je voeding. Calcium vind je voldoende in een gevarieerde voeding met genoeg melk en melkproducten.

Vette kazen

Roomkazen, 48+kazen en kazen zoals cheddar, bluefort en gorgonzola kun je beter vermijden wanneer je niet aan wilt komen. Deze kazen zitten namelijk vol met vetten van het verkeerde soort. Ze bevatten namelijk veel verzadigde vetten, deze zetten zich snel om in lichaamsvet.

Er zijn nog genoeg kazen over die niet zo ongezond zijn. Ze bevatten ook veel vitamines. Hierbij kun je denken aan hüttenkäse, mozzarella, geitenkaas en 10+, 20+ en 30+-kaas. Deze kaassoorten zijn gewoon verantwoord om te eten. Lees echter altijd op het etiket wat de voedingswaarden zijn, dit kan namelijk per merk verschillen.

Gefrituurd eten

Dat gefrituurd eten slecht voor je is wist je waarschijnlijk al. Het is natuurlijk op z’n tijd erg lekker om een patatje of een kroket te eten, het zijn echter wel grote dikmakers. Het zit ‘m vooral in de hoeveelheid vet die in het voedsel is getrokken tijdens het frituren. De sauzen die gebruikt worden bij het eten zijn ook behoorlijk vet.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig gezondere varianten van frituren. Vrij populair is tegenwoordig de airfryer, daar wordt voedsel met hete lucht gebakken in plaats van frituurvet. Als je het iets minder vet wilt maken kan je hamburgers en dergelijke ook in een pannetje bakken.

Softijs

Softijs kan in de zomer heerlijk verfrissend zijn, maar het is een flinke dikmaker. In een beker kan het wel 400 calorieën bevatten, dit bevat ongeveer 22 gram vet! Als je toch zin hebt in een ijsje kun je beter voor waterijs gaan, veel gezonder.

Chips

Chips is stiekem een behoorlijke dikmaker. Je zou het niet verwachten omdat chips gemaakt wordt van aardappelen en aardappelen zijn groenten. Chips bevat echter veel calorieën en vet.

Doordat chips veel zout bevat blijf je er veel van eten. Na 1 handje chips kun je vaak niet stoppen en blijf je dooreten totdat de zak chips helemaal leeg is. Naast het zout bevat chips ook veel e-nummers, suiker en andere smaakversterkers. Om dan het meest ‘gezond’ te blijven kun je het beste naturel chips eten. De andere smaken bevatten in plaats van alleen aardappelen, olie en zout nog veel meer toegevoegde stoffen.

Om alle overbodige kilo’s kwijt te raken komt een eiwitdieet goed van pas. Bij dit dieet eet je veel eiwitten en weinig calorieën. Door de eiwitten krijg je een verzadigd gevoel waardoor je geen honger krijgt, wat bij veel andere diëten wel het geval is.

Geef een reactie