Sinds vorig jaar krijgen de patiënten in het Radboudumc 6 keer per dag kleine maaltijden voorgeschoteld in plaats van 3 grote maaltijden. Uit onderzoek is gebleken dat de patiënten hierdoor meer eiwitten binnenkrijgen en beter worden voorzien in hun energiebehoefte. Het maaltijdconcept heet FoodforCare.

Hoe werkt het?

De voedingsassistenten gaan zes keer per dag bij de patiënten langs met een breed aanbod van eiwitrijke maaltijden. De patiënten kunnen zelf kiezen wat ze willen eten.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat 2% tot 38% van de patiënten bij een ziekenhuisopname ondervoed is. Door meerdere maaltijden op een dag aan te bieden moet dit voorkomen worden. Als de maaltijden voldoende eiwitten en energie bevatten moet dit bijdragen aan de gezondheidstoestand van patiënten.

Op het Radboudumc vond het onderzoek plaats. Bij elke patiënt werd gemeten hoeveel eiwitten ze binnenkregen op dag 1 en dag 4 van hun opname. Dit moest elke dag gedaan worden bij zo’n 600 patiënten. Dit werd eerst gemeten voor het bestaande maaltijdconcept, 3 maaltijden per dag, en later in het jaar voor het nieuwe maaltijdconcept, 6 maaltijden per dag.

Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat patiënten op dag 1 en 4 van hun opname veel meer eiwitten binnenkrijgen als ze 6 keer per dag een maaltijd eten. Gemiddeld kregen de patiënten op dag 1 met de 6 maaltijden 79% van hun dagelijkse eiwitbehoefte binnen. Met 3 maaltijden per dag was dit nog 59%. Op de 4e dag waren dezelfde resultaten te zien.

Naast dat de eiwit- en energie-inname  verbetert werd waren de patiënten ook meer tevreden. Ze vonden de kleine maaltijden lekkerder ruiken en beter eruit zien.

Er vind nog een vervolgonderzoek plaats en daaruit moet blijken of het nieuwe maaltijdconcept ook voor gezondheidsverbetering zorgt.

Wat denk jij, is het verstandig om 6 maaltijden aan te bieden in plaats van 3?

Geef een reactie