Je hebt zin in een snack, maar je kunt het jezelf niet aandoen om iets vets te eten.

De uitkomst: een eiwitrijke snack!

Nu vraag je je waarschijnlijk af, waarom zijn eiwitrijke snacks de uitkomst? Het is ideaal om je honger te stillen, het is gezond en je brengt je eiwitinname ermee omhoog. Perfect bij een eiwitrijkdieet.

Griekse yoghurt of kwark

Dit kan niet ontbreken op het lijstje. Vooral voor sporters zijn deze producten ideaal. Ze zitten boordevol eiwitten en calcium, goed voor stevige botten. Je kunt er eenvoudig een smaakje aan geven door wat fruit of honing aan toe te voegen.

Omdat kwark een eiwitrijke snack is heeft het verschillende voordelen voor je lichaam. Het zorgt ervoor dat je:

  • vet verliest en spieren behoudt
  • minder honger hebt
  • spieren herstellen en opbouwen
  • weerstand verhoogt wordt

Ideaal om te combineren: kwark en noten. Noten bevatten ook veel eiwitten zoals je verderop leest in het artikel.

Let er wel op wat voor soort kwark je in de supermarkt koopt. Veel merken voegen namelijk een berg suiker aan de kwark toe.

Er bestaan veel soorten kwark. Waar het op neer komt is dat je volle en magere kwark hebt. De magere kwark bevat veel eiwitten en weinig calorieën.

Gekookt eitje

Een gekookte eitje is lekker en snel op te eten. Een groot voordeel is dat je er meerdere tegelijk kunt koken en ze dagenlang in de koelkast kunt bewaren. Het bevat veel eiwitten en vult goed! Maak er op maandag een aantal klaar en als je de dagen erna een keer honger krijgt pak je er een uit de koelkast.

In één eitje zit ongeveer 10 gram eiwitten. Voor een snelle snack die je zo naar binnen kan werken is dat een goede oplossing voor je hongergevoel. Het eigeel moet je altijd opeten, dit is namelijk juist het gezondste deel van het ei.

Een zachtgekookt ei is gezonder dan een hardgekookt ei. Dit komt door het stofje lecithine, dit is van nature aanwezig in eieren en heeft vetafbrekende eigenschappen. Het zorgt ervoor dat vet uit opslag wordt omgezet in energie en op die manier je lichaam verlaat. Als je een ei te lang kookt, een hardgekookt ei kook je langer, dood je de lecithine en verdwijnen de positieve eigenschappen.

Tonijn

Tonijn is erg gezond. Als je de meest gezonde variant wilt hebben, koop dan verse tonijn in plaats van tonijn uit blik. Dit is wat duurder maar het wordt door veel mensen wel lekkerder bevonden.

Tonijn bevat veel eiwitten. Uit blik bevat het maar liefst 30% eiwitten. Voor sporters is dit een veel gebruikt product omdat het simpele voeding is met veel voedingswaarden. Naast de eiwitten bevat het ook veel gezonde vetten. Tonijn bevat onverzadigde vetten en omega 3 vet zuren. Die zijn goed voor de gezondheid en verlagen de kans op hart en vaat ziekte.

Een klein nadeel aan tonijn: het bevat in veel gevallen kwik. Kwik is een stofje die je zult aantreffen bij iedere soort vis, dit is namelijk ontstaan door milieu verontreiniging. Tonijn is een vis die zelf veel eet en daardoor dus ook meer kwik binnenkrijgt dan andere soort vissen. Als volwassene ben je wel in staat om de kwik af te weren.

Energierepen

Energierepen zijn een vorm van snelle energie. Vooral handig op het moment dat je je even suf voelt. Een energiereep levert koolhydraten, vet en eiwitten. De koolhydraten leveren je energie, zodat het snel effect heeft. De vetten en eiwitten geven je een verzadigd gevoel zodat je niet weer honger krijgt.

Let goed op wat voor energierepen je koopt. Lees altijd wat voor voedingswaarden de energierepen in de supermarkt bevatten. Het is nog steeds het meest gezond om de energierepen zelf te maken.

Energierepen kan je ook online kopen bij verschillende fitness supplementen leveranciers. Ze bevatten veel eiwitten en relatief veel calorieën. Kies voor een energiereep met natuurlijke ingrediënten en zo weinig mogelijk toegevoegde suikers.

Qua prijs maakt het niet zoveel uit of je de energierepen zelf maakt of koopt. Als je ze koopt scheelt het natuurlijk wel aardig wat tijd, maar het misschien wel lekkerder. Dit is zeker een favoriet in de categorie snacks.

Salade

Een zelfgemaakte salade is heerlijk! Alleen wat blaadjes sla is natuurlijk wel wat saai, daarom kan je er allerlei ingrediënten aan toevoegen terwijl je het wel gezond houdt. Door er meerdere ingrediënten aan toe te voegen kun je het ook als maaltijdsalade gebruiken. Scheelt veel tijd als je geen zin hebt om te koken. Het is heel eenvoudig te maken omdat je simpelweg alle ingrediënten bij elkaar voegt.

Door te zorgen dat de verschillende ingrediënten met elkaar in evenwicht zijn maak je de salade erg gezond. Voeg wat groenten, eiwitten, koolhydraten, gezonde vetten en een sausje toe en je hebt een lekkere salade! Zo kun je van een tussendoortje naar een maaltijdsalade gaan.

Zijn maaltijdsalades uit de supermarkt gezond? Dat is een lastig te beantwoorden vraag. Met de ingrediënten is niet veel mis. Kip, sla, vis, aardappels of pasta is natuurlijk harstikke gezond. Dit is niet het enige wat erin gestopt wordt. Er wordt een grote hoeveelheid zout, suiker en smaakstoffen aan toegevoegd. Samen met het bijgeleverde sausje zorgt dit voor een hoog calorie aantal wat het eigenlijk al een stuk minder gezond maakt. Nogmaals, dit is lastig te beantwoorden omdat het per maaltijdsalade verschillend is

Zelf een salade maken blijft het lekkerst en gezondst!

Notenmix

Dit is een heel makkelijk tussendoortje. Boordevol eiwitten en het kost je bijna geen tijd om klaar te maken. Je koopt gewoon een bakje noten en die neem je mee in je tas. Ongezouten zijn ze het gezondst! Als je dan een keer honger krijgt eet je een handje noten. Noten bevatten vitamines en mineralen, zijn goed voor je cholesterol en zorgen voor een stabiel bloedsuikerspiegel.

Het wat te variëren is een mix van verschillende noten erg lekker. Denk hierbij aan walnoten, amandelen, pecannoten, hazelnoten, paranoten, macadamianoten of pistachenoten.

Heb jij nog wat lekkere gezonde snacks? Laat het in de reacties weten!

Geef een reactie