Je levensstijl veranderen kan lastig zijn als je niet weet hoe. Er zijn veel tips die jou kunnen helpen, waarschijnlijk heb je er al veel gelezen.

In dit artikel heb ik 5 tips geschreven die jou kunnen helpen om je levensstijl te veranderen.

Neem hindernissen weg die je tegenhouden

Een obstakel voor veel mensen kan zijn dat ze tegen dingen opzien. Dit kan betrekking hebben op medicijnen die ze moeten nemen of oefeningen uitvoeren etc. Voordat je begint met het veranderen van je levensstijl is het belangrijk om je hindernissen weg te nemen of ze te accepteren en je eroverheen te zetten. Voor de een kan dit makkelijker zijn dan de ander maar het moet toch gebeuren. Als je al begint met je levensstijl te veranderen en je loopt dan tegen hindernissen aan zal het moeilijk voor je zijn om door te zetten. Probeer dan ook vooraf iets met de hindernissen te doen. Het is voor jezelf enorm sterk om je zwakke punten te kennen en hierop in te kunnen spelen. Je kunt bijvoorbeeld opschrijven in wat voor situaties je last hebt van de obstakels en deze situaties voortaan mijden.

Praat erover met je omgeving

Als je van plan bent om je levensstijl te veranderen is het goed voor je om het hier met familie en/of vrienden over te hebben. Ze kunnen je stimuleren en op momenten dat je steun nodig hebt zijn ze er voor je. Door de stimulatie kan je het als een soort verplichting gaan zien dat je af moet vallen. Het is een soort sociale controle. Andere mensen kunnen ook rekening houden met jou, bijvoorbeeld door je niet in de verleiding te brengen. Denk hierbij aan niet aan jou vragen of je een stukje taart wilt op een verjaardag. Het zou helemaal ideaal zijn om samen met iemand te beginnen aan het traject, je kunt elkaar motiveren wanneer het nodig is. Dit is hetzelfde idee als met iemand naar de sportschool gaan, je hebt in maatje die in dezelfde situatie zit.

Stel doelen op

Het is voor jezelf handig om doelen op te stellen. Probeer vanaf het begin langzaam hier naartoe te werken. In het begin kan het erg zwaar zijn om je er aan te houden maar als je eenmaal resultaat ziet zal je er veel gemotiveerder van worden. Als je geen doelen voor jezelf opstelt is het lastig om te bepalen of je op de goede weg zit. Door het opstellen van onrealistische doelen zal het lastig worden om die te bereiken en demotiveer je jezelf alleen.

Zoek de beweging op

In plaats van de auto kan je natuurlijk ook met de fiets of lopend gaan. Wil je op zondag bijvoorbeeld een kopje koffie gaan drinken bij een kennis, neem dan de fiets of ga lopend in plaats van de auto. Probeer dit ook naar de supermarkt te doen. Als je dit veel doet zal het snel een gewoonte worden, één ding in je levensstijl heb je dan al veranderd!

Beloon jezelf

Als je een lastig obstakel hebt overwonnen kun je gemotiveerd blijven door jezelf te belonen. Je houdt het ook makkelijker vol als je weet dat je ergens naartoe werkt, in dit geval een beloning. Een beloning hoeft zeker niet iets in de vorm van eten te zijn, dit kan ook een leuk dagje weg zijn, zoals naar de sauna. Maak er een actief maar leuk dagje van. Door dit samen met een vriend/vriendin te doen kan diegene jou ook motiveren omdat jullie pas gaan als jij je doel bereikt hebt.

Heb jij nog helpende tips? Laat het weten in de reacties!

Geef een reactie