Het eiwitdieet is een dieet wat uiteraard gaat over eiwitrijke voeding in het voedingspatroon. Eiwitten hebben veel belangrijke taken binnen het lichaam, maar de meest bekende taak is het herstellen en aanmaken van spierweefsel. Naast het feit dat het eiwitdieet vooral veel voordelen bieden voor sporters, biedt het ook veel voordelen voor de mensen die niet sporten. Zo kunnen er goede resultaten geboekt worden op het gebied van afvallen met behulp van het eten van eiwitrijke voeding. Er zijn namelijk een aantal goede redenen, waardoor het eiwitdieet een ontzettend goede manier is om overtollige kilo’s te verliezen op een gezonde manier.

Tijdens dit dieet wil je eigenlijk dat elke maaltijd voor een groot deel uit eiwitten bestaat en met name bij de start van de dag. Het ontbijt is het belangrijkste eetmoment van de dag en je wilt hier graag veel energie uithalen voor de gehele dag. Het lichaam heeft in de nacht veel energie verbrandt en het ontbijt vult dit energiepeil weer aan. De dag starten met eiwitten heeft veel voordelen en ook de rest van de dag relatief veel eiwitten biedt veel voordelen met betrekking tot afvallen. 5 redenen zullen benoemd worden en nader uitgelegd worden.

De verzadigende werking

Eiwitten beschikken over een verzadigende werking en dat houdt simpel gezegd in dat je niet zo snel meer honger hebt. Eiwitten zijn lastig te verteren voor het lichaam, waardoor ze lang in de maag blijven. Door het eten van eiwitten zorg je er eigenlijk voor dat je op een makkelijke manier minder behoefte hebt aan veel eten. Het starten van de dag met eiwitten is om die reden ook zeker aan te raden. Zo vul je de verloren energie van de nacht weer aan en heb je genoeg energie om de dag te starten en neig je bovendien niet zo snel naar snacks.

Een verzadigende werking betekend dat je makkelijker minder calorieën kan eten en dus minder calorieën kan eten dan normaal. Zo kan je makkelijker afvallen en ook op lastige plekken zoals afvallen bij de buik.

Het stimuleert de vetverbranding

Het kost het lichaam best veel energie om eiwitten te verteren. Dit houdt in dat je eigenlijk calorieën verbrandt met het verteren en meer dan de vertering van koolhydraten en vetten. Eiwit bezit een hoge thermische waarde, wat inhoudt dat het een extra energiegebruik nodig heeft voor de vertering en absorptie van voeding. Wanneer je bijvoorbeeld voor 100 calorieën aan eiwit eet, zal het lichaam gemiddeld 20 calorieën hiervan gebruiken voor de verwerking van het eiwit. Zo kan je dus met het eiwitdieet op een makkelijke manier afvallen. Buik vet hebben best veel mensen last van en doormiddel van dit dieet kan je dit lastige vet aanpakken.

Het behouden van spierweefsel

Wanneer mensen een aantal kilo’s verliezen gaan ze er vaak vanuit dat dit alleen maar vet is geweest. Echter is dit niet vanzelfsprekend. Wanneer je minder gaat eten om af te kunnen vallen dan kan dit resulteren in het eten van weinig eiwitten. Het lichaam heeft voldoende eiwitten nodig om spierweefsel aan te maken, maar ook om te onderhouden. Wanneer het lichaam minder calorieën binnenkrijgt en daarnaast ook te weinig eiwitten, dan zal je zeker vetmassa verliezen, maar ook bestaat de kans dat de spiermassa afneemt. Het verliezen van spiermassa is niet de bedoeling en het liefst wil je alleen vet verliezen. Om deze reden is het eiwitdieet uitermate geschikt om effectief af te vallen, maar ook om de spiermassa te behouden. Dit in combinatie met sporten zal ook resulteren in de toename van de spiermassa.

Veel mogelijkheden binnen het dieet

Het eiwitdieet is een zeer geschikte manier om af te kunnen vallen. Zo kan je eigenlijk nog steeds lekker eten, maar wel op een gezonde manier. Zo is er veel voeding binnen producten zoals noten, melkproducten, vlees- en visproducten, groenten en nog meer producten die veel eiwitten bevatten. Je kan dus nog steeds normale maaltijden eten, maar je let meer op het aantal eiwitten bij elke maaltijd. Door de verzadigende werking zorgt dit dieet er eigenlijk automatisch voor dat je minder calorieën binnenkrijgt dan normaal.

Zo let je als eerste op de soort voeding per dag en kan je daarnaast ook minder eten. Het eiwitdieet is ook om deze reden voor de meeste makkelijk vol te houden. Echter geldt wel net als bij elk ander dieet, motivatie en doorzettingsvermogen zijn wel eisen voor dit dieet. Wil je resultaten boeken op een gezonde evenwichtige manier, dan zal je dit dieet vol moeten houden.

Positief effect op de bloedsuikerspiegel

De bloedsuikerspiegel is een belangrijk fenomeen met betrekking tot afvallen. Schommelingen in de bloedsuikerspiegel zorgen er namelijk voor dat je een flinke drang naar eten krijgt en daarnaast ook moe en lusteloos voelt. Het eten van snelle koolhydraten zorgt ervoor dat deze bloedsuikerspiegel weer snel te hard stijgt en het beste is om deze waarde constant te houden gedurende de dag. Dit zorgt er namelijk voor dat de stofwisseling en daarnaast ook de verbranding optimaal blijven. Dit kan bereikt worden door het eten van eiwitrijke voeding binnen het eiwitdieet.

Conclusie

Het eiwitdieet is een uitstekende manier om de overtollige kilo’s op een gezonde en verstandige manier aan te pakken. Het eiwitdieet biedt veel voordelen en ook op het gebied van afvallen rondom de buik en dijen. Hoewel eiwitten centraal staan binnen dit dieet en zeker een aantal voordelen bieden rondom afvallen, is het niet verstandig om hierin door te slaan. Het lichaam maakt zeker gebruik van eiwitten, maar ook van vetten en koolhydraten.

Zorg er dus voor dat je eiwitten wel in elke maaltijd zijn opgenomen, maar ook deels koolhydraten en vetten. Het eiwitdieet is een aanrader voor iedereen die graag die extra kilo’s eraf wilt hebben en dit doormiddel gezonde voeding wilt bereiken.

 

Geef een reactie