Er worden tegenwoordig veel nieuwtjes door de media op het internet geslingerd. Niet alles hiervan is waar, zo gaan er ook veel fabeltjes over wat goed is voor je gezondheid rond op het internet.

Ik licht hier 5 fabeltjes toe en waarom ze niet kloppen!

Elke dag een halfuurtje wandelen houd je topfit

Sportarts Guido Vroemen vertelt dat dit niet genoeg is. Het houd je gezondheid intact, maar het brengt je niet in topconditie. Met het dagelijks wandelen mis je de zware inspanningen die jouw longen zwaar aan het werk zetten.

Om echt fit te blijven vertelt de landelijke beweegnorm dat je 150 minuten per week matige of zware inspanningen moet doen en 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen.

Je kan pas afvallen wanneer je enorm intensief traint

Dit klopt niet helemaal, afvallen doe je namelijk als je meer verbrandt dan je inneemt. Verbranden doe je ook als je rustig sport, met intensief sporten verbrand je alleen sneller.

Door bij te houden hoeveel calorieën je inneemt en hoeveel je verbrandt kun je makkelijk afvallen. Door gewoon te letten op wat je eet zal je merken dat afvallen al veel leuker wordt. Je maakt er hierdoor ook nog een uitdaging van.

Ongezond eten na je training doet alle inspanningen teniet

Als je na een intensieve inspanning ongezond voedsel naar binnen werkt doet dat meer kwaad dan goed. Sterker nog, de inspanning heeft bijna geen nut gehad. Momenteel is het Voedingscentrum bezig met het stimuleren van sportclubs om het assortiment in de sportkantines te veranderen.

Guido Vroemen verbaast zich vooral over het gemak waarmee kinderen aan ongezond voedsel gaan na een inspanning. Dit zijn slechte bouwstoffen voor het herstel van het lichaam. Als je serieus sterker en fitter wilt worden moet je de ongezonde voeding zoals bier en bitterballen gewoon laten staan.

Na elke training moet je eiwitshakes nemen voor spierherstel

De gemiddelde Nederlander zou via zou zijn/haar normale voeding al genoeg eiwitten binnen moeten krijgen. Alleen als je er een tekort aan hebt zou je eiwitshakes kunnen overwegen.

Pas als je zware trainingen doet is het aan te raden om extra eiwitten binnen te krijgen. De eiwitten heb je nodig om je spieren te laten herstellen en groeien. Normaal gesproken kun je ook gewoon een bakje kwark, yoghurt of eieren eten voor extra eiwitten.

Je kunt je dagelijkse portie groente en fruit vervangen door een vitaminepil

In een vitaminepil zitten vaak wel dezelfde vitamines als in groente en fruit. Echter zitten er in groente en fruit andere voedingstoffen en vezels die je lichaam niet kunnen missen. Vitamines in een pil worden hiernaast ook in mindere mate opgenomen door het lichaam dan vitamines uit groente en fruit.

Teveel vitamines innemen is ook niet goed. Wateroplosbare vitamines B’s en C plas je namelijk vanzelf uit als er een overschot van ontstaat, echter bestaat er wel een kans op zenuwschade. Hiernaast bestaat er ook een kans op overdosis. Vitamine A is vooral gevaarlijk voor zwangere.

Geef een reactie