10 Gezonde leefgewoontes

Het dagelijks leven is voor de meeste mensen ontzettend druk. Je werk en privé-leven vragen soms meer van je dan je kunt opbrengen en je wordt moe en futloos. Maar hoe kan dat? En kan dat ook anders? Door jezelf de volgende 10 gezonde leef gewoontes aan te leren, zul je merken dat je lekkerder in je vel zit en dat je meer uit het leven kunt halen.

1. Genoeg slapen

Het is ontzettend belangrijk om voldoende nachtrust te nemen. Tijdens het slapen herstelt je lichaam zich van alle inspanningen van overdag. Daarnaast verwerkt ook je geest alle indrukken die je overdag hebt opgedaan. Het gemiddeld aantal uren dat je ’s nachts moet slapen ligt tussen 7 en 9 uur. Het is een kwestie van zelf uitvinden wat voor jou het juiste aantal uur is.

2. Genoeg rustmomenten

Behalve de rust die je ’s nachts neemt, is het ook van belang dat je overdag af en toe een moment van rust pakt. In de hectiek van alledag wil dat er nogal eens bij inschieten, maar voor een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid is het noodzakelijk om rustmomenten in te bouwen, om zo je batterij weer op te laden. Doe in die tijd iets waar je blij van wordt of doe gewoon eens even helemaal niets.

3. Elke dag bewegen

Maak van elke dag minimaal 30 minuten bewegen ook een gezonde leef gewoonte. Je lichaam heeft namelijk beweging nodig. Door een half uur per dag te bewegen, gaat je hart sneller kloppen zodat je bloed sneller je lichaam rondgepompt wordt, wat een positief effect heeft op je gezondheid.

4. Matig alcohol gebruiken

Het drinken van een glaasje wijn op zijn tijd is gezond, maar zorg ervoor dat je alcohol met mate gebruikt. Voor de meeste dingen in het leven geldt dat een kleine hoeveelheid ervan gebruiken goed voor je is, maar dat teveel van een bepaald product, alcohol in dit geval, minder gezond is.

5. Niet roken

Voor een goede gezondheid is het belangrijk om geen sigaretten te roken. Je levensverwachting krijgt namelijk zware klappen te verduren als je rookt en een gezonde leef gewoonte is dan natuurlijk vanzelfsprekend dat je niet rookt.

6. Gevarieerd eten

Bij je algehele gezondheid speelt wat je eet een grote rol. Eet daarom gevarieerd en eet vooral niet teveel. Denk bijvoorbeeld aan groente, fruit en vezelrijke producten. Een goede afwisseling in je dieet zorgt ervoor dat je lichaam gezond is én blijft.

7. Doen waar je voldoening in schept

Wat verder bijdraagt aan een goede mentale en fysieke gezondheid is iets doen waar je voldoening in schept. Dat kan zijn op werkvlak en/of in je vrije tijd. Als jij activiteiten onderneemt die je gelukkig maken, zal je hiervan de vruchten plukken.

8. Geniet bewust

Deze gezonde leef gewoonte kun je eigenlijk overal op betrekken. Of het nu gaat om eten of drinken of om het ondernemen van (bepaalde) activiteiten, als je er bewust bij stilstaat en van geniet, zul je er meer voldoening in vinden.

9. Tijd doorbrengen met geliefden

Mensen zijn (over het algemeen) sociale wezens. Breng daarom tijd door met vrienden en familie. Wat zo mooi is aan contact hebben met anderen, is dat je bovendien van elkaar kunt leren en (andere) gezonde tips met elkaar kunt uitwisselen.

10. Positief denken

Tot slot geef ik je graag als tip mee dat een positieve kijk op het leven een onmisbare gewoonte is. Als je een positieve draai kunt geven aan negatieve situaties in het leven, zul je er zowel fysiek als mentaal beter instaan en kun je dingen beter aan.

Heb jij nog een tip aan dit lijstje toe te voegen? Laat het ons gewoon weten! Wij zijn reuze benieuwd naar de interessante leefgewoontes van de lezers. Dus scroll even naar beneden en laat een reactie achter!

 

Geef een reactie

1 comment

  1. else

    hoi,

    ik fiets 2 uur per dag en dat is dan ook gelijk mijn beweging. is dat genoeg of te weinig? en owja ik heb ook nog 2 uur gym in de week

    -2