Bloemen en blauwe lucht, gezonde gewoontes

Gezonde eet gewoontes vormen de basis voor een gezonde levensstijl. Als jouw lichaam gezond is, zit je vaak ook beter in je vel. Een gezond eetpatroon bepaalt voor een groot deel hoe jij je voelt. Sta eens stil bij jouw eigen eet gewoontes en kijk (regelmatig) of je ze zo nodig kunt aanpassen. Je zult merken dat je met onderstaande 10 gezonde eet gewoontes meer uit je dagen zult halen, dat je je fitter en energieker zult voelen en dat je zelfs eventuele overtollige kilo’s zult kwijtraken.

1. Eet voldoende groente en fruit

Gezonde eet gewoontes beginnen natuurlijk bij wát je eet. Het is slim om niet teveel te snoepen, maar in plaats van ongezonde snacks een stuk fruit te nemen. Eet daarnaast voldoende (rauwe) groente. Zowel groente als fruit bevatten namelijk een bron van vitaminen en mineralen, die we nodig hebben om ons lichaam gezond te houden.

2. Eet vezelrijk voedsel

Naast het eten van voldoende groente en fruit is het eten van vezelrijk voedsel ook belangrijk. Voedingsproducten met veel vezels erin zijn namelijk goed voor de spijsvertering en de stoelgang. Vezelrijke producten zijn onder andere appels, bonen, broccoli, volkoren bloem en bananen.

3. Gebruik niet teveel zout

Nog een gezonde eet gewoonte is dat je erop let niet teveel zout binnen te krijgen. Veel kant-en-klare producten bevatten veel zout. Daarom is het handig om deze producten zoveel mogelijk te vermijden. Dingen zelf vers klaarmaken en daarbij matig zout te gebruiken is daarom het beste. Hetzelfde geldt natuurlijk voor suiker.

4. Eet niet teveel vet

Ook het gebruik van veel vet is een absolute afrader. Ons lichaam heeft wel vetten nodig, maar dan in beperkte mate. Daarbij zijn de onverzadigde vetten beter dan de verzadigde vetten. Het kan geen kwaad om met mate boter of olijfolie te gebruiken. Vis bevat bijvoorbeeld wél gezonde vetten.

5. Eet gevarieerd

Behalve opletten op wat je eet, is gevarieerd eten een goede eet gewoonte. Door afwisseling in je voedingspatroon aan te brengen, krijg je namelijk genoeg verschillende benodigde voedingsstoffen binnen. Denk hierbij aan de vernieuwde schijf van vijf: eet elke dag producten van alle vijf de schijven, doe dit met mate en beweeg er genoeg bij.

6. Gebruik verse producten

Zoals hierboven ook al een keer naar voren kwam is het belangrijk om meer verse producten te eten dan te veel ongezonde kant-en-klaar maaltijden te nuttigen. Bereid je zelf je voedsel, dan weet je immers wat er in zit en heb je daar zelf de controle over.

7. Drink voldoende water

Het is belangrijk om de hele dag door genoeg te drinken, omdat ons lichaam vocht nodig heeft om te blijven functioneren. Anderhalf tot twee liter is de aanbevolen hoeveelheid, waarbij water de voorkeur geniet over bijvoorbeeld frisdranken.

8. Meerdere keren kleinere hoeveelheden

Een goede gewoonte is om op gezette tijden kleinere porties te eten. Als basis neem je het ontbijt, de lunch en het avondeten, waar je nog enkele gezonde tussendoortjes aan toe kunt voegen, zoals fruit of rauwe groente.

9. Neem de tijd, eet langzaam

Het is bovendien belangrijk om niet alleen aandacht te schenken aan wát je eet, maar om daarbij ook te letten op hóe je eet. Zorg ervoor dat je de tijd neemt voor een maaltijd. Je lichaam weet dan namelijk eerder wanneer het genoeg heeft gehad.

10. Was je handen regelmatig

De laatste gewoonte verwacht je waarschijnlijk niet in dit rijtje, maar ook deze is van belang. Je gezondheid hangt namelijk ook samen met je persoonlijke hygiëne. Door regelmatig goed je handen te wassen, voorkom je dat je (tijdens het eten) allerlei bacteriën binnenkrijgt.

Mis je er misschien één? Of heb je een aanvulling op een gezonde gewoonte? Laat het me weten via het reactieformulier onderaan deze pagina. Het lijkt me leuk deze lijst samen met jou verder uit te breiden. Help jij mee? 🙂

 

Geef een reactie

4 comments

 1. sogna

  Hallo ik ben moeder van 4 kinderen ben altijd heel erg mager geweest Tot dat ik ben gaan aankomen daar ben ik wel heel blij mee maar mijn buik is te dik en als ik zit druk Het me onder aan me botsten. Wat kan ik doen om af te vallen s mee buik wat kan ik het besten niet of wel eten?
  Gr gabriele

  • Nadia Bievinck

   Beste Gabriele,

   Moeder zijn is geweldig, maar dit kunnen soms de vervelende gevolgen zijn 😉
   Als je over het algemeen gaat afvallen zal je zien dat het gedeelte onder je borsten ook mee gaat afvallen. Plaatselijk vet verbranden klinkt leuk maar werkt niet in de praktijk. Ik kan zo niet 1,2,3 in de reactie vertellen hoe je het beste kunt afvallen aangezien ik je huidige situatie niet (goed genoeg) ken. Misschien kun je me een mailtje sturen met je huidige gewicht en hoe je eetpatroon eruit ziet. Als je hier open en eerlijk over bent kan ik je specifieke tips geven.

   Groeten,
   Nadia

 2. Alicia

  Wat een geweldigee site! Ik had er nog nooit van gehoord totdat een vriendin het aan mij vertelde en bekijk nu bijna elke dag je site wel weer. Ik wil namelijk ook graag nog net even een paar kilo eraf (+- 5kg) alleen lukt het mij maar niet.. Ondanks ik 2,5liter water / groene thee drink en gezond eet en beweeg. Zou je mij kunnen helpen?

  • Nadia Bievinck

   Hoi Alicia,

   Bedankt voor je reactie, je zou je eens in kunnen schrijven voor de nieuwsbrief, hierin krijg je recepten en praktische tips om af te vallen.

   Groetjes!