Wanneer je probeert af te vallen en/of je levensstijl wil verbeteren, ga je gezonder eten. Je zorgt voor een gezond ontbijt, lunch en avondmaal. Maar hoe zit het met de tussendoortjes?

Ik heb vaak de vraag gekregen over wat nu wel/niet gezond is om als tussendoortje te eten.

En ik krijg de kriebels wanneer ik om 10 uur de plakken ontbijtkoek tevoorschijn zie komen. Want nee, dat is geen gezond tussendoortje!

Maar wat is dan wel gezond? En waar moet je op letten wanneer het om tussendoortjes gaat?

WAAROM EN HOEVEEL

Een tussendoortje is bedoeld om de periode tussen twee maaltijden op te vangen. Om je stofwisseling op peil te houden is het belangrijk dat je elke 3-4 uur iets eet. Wanneer jij bijvoorbeeld al om 7:00 ontbijt, en pas om 13.30 gaat lunchen, is deze periode te lang. Je zal je misschien ook wat flauwtjes of trillerig gaan voelen. Omdat je lichaam zuinig met zijn energie omgaat, zorgt het ervoor dat de stofwisseling wat trager gaat verlopen. Dit werkt in jouw nadeel tijdens het volgende eetmoment omdat de dan binnenkomende energie sneller wordt opgeslagen als vet (je lichaam krijgt nu immers energie binnen terwijl het op een lager pitje draait, hierdoor hou je als het ware energie over en dit overschot wordt opgeslagen voor eventuele volgende periodes van energietekort).

Een tussendoortje is dus ideaal om dit te voorkomen. Let er wel op dat een tussendoortje geen complete maaltijd is, want dan krijg je teveel binnen.
Het voordeel van een tussendoortje is juist dat ook de maaltijden iets kleiner kunnen zijn, waardoor de energie beter verspreid binnenkomt (in plaats van heel veel in één keer).

PAS OP VOOR DE AANWEZIGE SUIKERS

Zorg voor tussendoortjes zonder suiker. Aan veel “kant en klare” tussendoortjes zitten veel suikers toegevoegd. Let extra op bij alles wat “koek”-achtig is en bestudeer de ingrediëntenlijst. Benamingen van suiker zijn: glucose-fructosestroop, glucose, fructose, galactose, sacharose, maltose en maltodextrine. Let hierbij ook op dat de suikers niet vervangen zijn door zoetstoffen (aspartaam, Acesulfaam-K, cyclamaat en sacharine worden vaak als zoetstof gebruikt).

5 GEZONDE TUSSENDOORTJES

 1. Fruit & noten

Een schaaltje fruit met wat noten is prima om als tussendoortje te eten. Je krijgt op deze manier gezonde vetten, vezels, mineralen en vitaminen binnen. Je kan er ook altijd voor kiezen om wat yoghurt toe te voegen indien je behoefte hebt aan iets meer. De eiwitten in de yoghurt zorgen o.a. voor een langdurig verzadigd gevoel. Eet in ieder geval altijd wat noten bij je fruit, dit voorkomt dat je bloedsuikerspiegel te snel stijgt en het zorgt voor een verzadigd gevoel.

 2. Rauwe groenten met een humusdip

Denk aan wortel, komkommer, tomaat, paprika, radijsjes en courgette. Snij deze in reepjes / partjes en serveer er desgewenst een dipsaus van humus of avocado bij.

 3. Groene smoothie

Wanneer jij het stappenplan op mijn website hebt gebruikt, dan weet je wat ik hiermee bedoel! Lekker en ontzettend gezond! Doe bijvoorbeeld een banaan, wat spinazieblaadjes, amandelmelk en een snufje kaneel in de blender en genieten maar!

 4. Een schaaltje groentesoep

Ik vind het zelf erg handig om bijvoorbeeld op zondag een grote pan groentesoep klaar te maken en hiervan te kunnen opscheppen gedurende de week. Een schaaltje groentesoep als tussendoortje is lekker hartig en zorgt ervoor dat jij het wel even volhoudt tot de eerstvolgende maaltijd!

 5. Een gekookt ei (evt. met een rijstwafel of tarwevrije cracker)

Wederom de eiwitten die zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel. Je kan een gekookt ei altijd eten op een tarwevrije cracker of rijstwafel indien je behoefte hebt aan net iets meer.

Wat is jouw favoriete gezonde tussendoortje?

Geef een reactie