Ziekenhuisdieet voordelen nadelen

Zit je met de vraag of een ziekenhuisdieet schadelijk kan zijn, dan geef ik je in deze blog graag een overzichtje van wat dit dieet precies inhoudt en of het nu wel of niet goed voor je is. Als je graag enkele kilo’s wilt afvallen, kan deze methode voor je gevoel een ware uitkomst zijn, maar je moet wel goed bedenken wat voor (negatieve) gevolgen een dergelijke vorm van diëten kan hebben.

Wat is het ziekenhuisdieet?

Het ziekenhuisdieet dankt zijn naam aan het feit dat het in ziekenhuizen soms gebruikt wordt wanneer een patiënt voor een operatie nog even snel enkele kilo’s (over)gewicht kwijt moet raken. De inname van calorieën wordt sterk verlaagd, totdat het veel minder is dan wat een volwassen man of vrouw normaal gesproken moet hebben.

  • Het gemiddelde aantal kilocalorieën per dag voor mannen ligt rond de 2500
  • Het gemiddelde aantal kilocalorieën per dag voor vrouwen ligt rond de 2000

Een ziekenhuisdieet is gebaseerd op een inname van ongeveer 1000 kilocalorieën per dag. Dat is dus aanzienlijk minder. Het gevolg van deze verminderde inname van calorieën is dat het lichaam de benodigde energie ergens anders vandaan moet halen dan uit het voedsel dat het normaliter zou krijgen. Het lichaam zal dan opgeslagen vet gaan aanspreken als energiebron.

Is het ziekenhuisdieet een crashdieet?

Veel mensen zouden het ziekenhuisdieet omschrijven als een zogeheten crashdieet. De reden hiervoor is dat je je lichaam een soort ‘crash’ bezorgt door in het tijdsbestek van ongeveer een week elke dag veel minder calorieën te gebruiken dan normaal. Je lichaam krijgt dan een soort schok te verduren en zal daarop reageren. Het ligt eraan hoe lang en hoe vaak je een crashdieet volgt, maar het zou (op den duur) schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

Wat is er schadelijk aan het ziekenhuisdieet?

Wanneer jij je lichaam gedurende langere tijd of vaker dan eens blootstelt aan het ziekenhuisdieet, kunnen er tekorten ontstaan. Bij deze dieetvorm ligt de inname van calorieën zo laag dat je lichaam het gevoel heeft dat er niet genoeg voedsel voor handen is. Je zou kunnen zeggen dat je door middel van een ziekenhuisdieet je lichaam uithongert. Als gevolg hiervan gaat je lichaam in overlevingsmodus. Aan de ene kant kan het gunstig zijn dat je lichaam een tijdje minder voedsel binnenkrijgt, omdat dan de vetreserves als energiebron worden aangesproken.

Tegelijkertijd kan dit juist schadelijk zijn voor je algehele gezondheid. Hier volgen enkele redenen waarom een ziekenhuisdieet ongezond kan zijn:

  • Je stofwisseling vertraagt, zodat je na het dieet juist weer snel zult aankomen
  • Door verminderde calorie-inname krijgt je lichaam ook minder voedingsstoffen binnen
  • Minder voedingsstoffen kunnen leiden tot (grote) tekorten
  • Tekorten kunnen leiden tot gezondheidsklachten

Enkele lichamelijke reacties op een ziekenhuisdieet—indien je dit te lang of te vaak volgt:

  • Een tekort aan mineralen, vitaminen, eiwitten en andere bouwstoffen
  • Als gevolg daarvan haaruitval, maag- en darmproblemen
  • Je mentale gezondheid kan ook achteruit gaan

Naast vet kun je spierweefsel verliezen, omdat je lichaam in geval van een tekort aan voedsel ook eiwitten gaat aanspreken. Aangezien je spieren zijn opgebouwd uit eiwitten, zou je lichaam je spierweefsel kunnen gaan afbreken. En dat kan snel gaan.

Zijn er alternatieven voor?

Gelukkig zijn er ook gezonde alternatieven voor een ziekenhuisdieet. En in enkele gevallen zou je op een gecontroleerde manier wel een tijd minder calorieën kunnen binnen krijgen, zolang je er maar voor zorgt dat je lichaam nog steeds alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft.

In de meeste gevallen zorgt een crashdieet juist voor meer problemen dan dat het een goede invloed op je gezondheid heeft. Als je wilt afvallen, kun je dit beter op een iets minder drastische manier doen. Minder calorieën binnenkrijgen is tot op zekere hoogte goed en voor afvallen vaak ook noodzakelijk. Toch is het zo sterk verminderen van het aantal calorieën per dag ten zeerste af te raden. Je zou er beter aan doen om het afvallen op een andere manier aan te pakken.

Ga voor gezonde voeding

De meest succesvolle dieetmethode bereik je door niet alleen wat minder calorieën binnen te krijgen, maar door er ook voor te zorgen dat de calorieën die je binnenkrijgt in gezonde voedingsmiddelen zitten. Kies voor voedsel dat rijk is aan vitaminen, mineralen en eiwitten. Kies voor zo veel mogelijk verse producten en niet voor voorbewerkte voeding. Vermijd bijvoorbeeld:

  • Geraffineerde suikers
  • Verzadigde vetten (onverzadigde zijn beter)

Kies daarentegen eerder voor:

  • Mager vlees en vette vis (zalm bijvoorbeeld)
  • (Rauwe) groente en fruit
  • Genoeg eiwitten waardoor je goed vol zal zitten en weinig trek zal hebben
    Een eiwitdieet stilt het hongergevoel en zal je door de tijd heen voorzien van de juiste hoeveelheid energie.

Ga daarnaast voor beweging en balans

Nog een manier waarop je ervoor kunt zorgen dat je op een gezonde manier toch je streefgewicht bereikt, is om naast je dieetvorm te zorgen voor meer balans. Eet gevarieerd en zorg er ook voor dat je veel beweegt door bijvoorbeeld te gaan sporten. Ontspanning is eveneens een belangrijke factor die het plaatje completer maakt. Met voldoende nachtrust bevorder je het proces van afvallen.

Als je toch wel een crashdieet wilt volgen, doe dit dan zeker niet te lang. Zorg er daarnaast voor dat je ook je normale voedingspatroon aanpast, zodat je niet terugvalt in je oude patroon en weer heel snel aankomt. Het jo jo-effect ligt bij het ziekenhuisdieet op de loer. Pas daarvoor op.

Geef een reactie