Wat mag je wel / niet eten als je zwanger bent?

Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent zijn er bepaalde producten die je beter niet kunt eten. Deze producten zijn normaal niet schadelijk voor je, maar wel voor de ongeboren baby. Ga daarom veilig en goed om met alles wat je binnenkrijgt. Nu is het niet meer alleen belangrijk voor je eigen lichaam, maar ook voor het lichaam van jouw toekomstige kindje.

 

Wat mag je niet als je zwanger bent?

Ik zal zo benoemen welke producten schadelijk kunnen zijn voor het baby’tje in je buik. Maar je moet je niet gelijk ongerust maken als je één keer een product hebt gegeten of gedronken. De kans op schade is vaak minimaal, maar het is beter dat je na het lezen van dit artikel deze producten niet meer te nuttigen tijdens je zwangerschap. Wanneer de schade plaats vind is dit vaak wel ernstige schade voor de baby.

Allereerst noem ik verschillende soorten vlees op die je beter niet kunt eten tijdens de zwangerschap:

  • Rauw vlees: zoals tartaar, carpaccio, half doorbakken biefstuk;
  • Rauwe of gedroogde vleeswaren: rosbief, rauwe ham, parmaham, serranoham, salami, cervelaat, ossenworst en een bekende filet americain.

Verschillende soorten vis kun je beter ook niet eten tijdens de zwangerschap:

  • Sushi met rauwe vis en rauwe haring;
  • Roofvissen: zoals zwaardvis, haai en tonijn;
  • Rauwe schaal-en schelpdieren: zoals kreeft, garnalen, mosselen en krab;
  • Wilde paling en wolhandkrab uit Nederlandse wateren;
  • Gerookte kant-en-klare vis uit de koelen: zoals gerookte zalm, makreel.

Leverproducten kunnen beter tijdens de zwangerschap niet gegeten worden:

  • Lever, leversmeerworst en leverpaté.

Bepaalde zuivelproducten en eieren kun je beter tijdens de zwangerschap vermijden:

  • Sommige kazen worden gemaakt van rauwe melk. Dit vind je vooral bij zachte (buitenlandse) kazen. Wanneer er ‘au lait cru’ op staat betekent dit dat het gemaakt is van rauwe melk. Deze kun je beter niet eten. Een voorbeeld hiervan is brie, dit wordt van rauwe melk gemaakt en kan een bacterie Listeria bevatten. Dit schadelijk voor het ongeboren kindje;
  • Producten met rauwe eieren zal je moeten vermijden: zoals zelfgemaakte mayonaise en zelfgemaakte tiramisu;
  • Rauwe melk.

Misschien heb je de informatie hierboven al wel eens gelezen en komt het je bekend voor. Iets minder bekend zijn bepaalde kruiden die je beter niet kunt of niet te veel kunt nuttigen.

  • Kruidenpreparaten moet je vermijden: dit zijn pillen en etherische olie van kruiden;
  • Verschillende kruiden die je wellicht in de keuken hebt staan kun je beter niet te veel gebruiken: zoals kaneel, nootmuskaat, peper, venkel, anijs, piment en basilicum.

Voor dranken geldt hetzelfde als voor kruiden. Bepaalde dranken kun je beter niet drinken tijdens je zwangerschap en andere mag je met mate drinken.

  • Alcohol: zoals (waarschijnlijk) bekend mag alcohol tijdens de zwangerschap niet gedronken worden;
  • Cafeïne houdende dranken: koffie of energiedrankjes, mag je maximaal één keer per dag drinken;
  • Kruidenthee: zoals venkelthee, anijsthee en zoethoutthee hiervan mag je één à twee glazen per dag.

Er zijn nog een aantal producten die een beetje buiten deze groepen vallen, maar wel invloed hebben op de zwangerschap als hier nog op gelet wordt.

  • Drop: misschien ben je wel gek op drop, dit mag je nog wel nuttigen maar misschien minder dan je gewend bent. Per dag mag je maximaal twee tot drie dropjes.
  • Kalebaskalk (Pimba): dit mag niet genuttigd worden tijdens de zwangerschap.
  • Rauwe kiemgroenten: zoals taugé of alfalfa, ze kunnen schadelijke bacteriën bevatten zoals Salmonella en E. Coli. Deze worden gedood door het te verhitten, daarom mag dit niet rauw gegeten worden.

 

Belang van hygiëne tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heb je een verminderde weerstand. Hierdoor heb je sneller de kans om een voedselinfectie op te lopen. Om dit te voorkomen is de hygiëne van belang.
De voedselinfecties zijn voornamelijk vervelend voor jezelf, maar in twee gevallen kan het schadelijk zijn voor het kindje in je buik. Dit is bij een besmetting van de bacterie Listeria of de parasiet Toxoplasma gondii. Zoals ik eerder al vermeldde is de kans dat je hiermee besmet raakt vrij klein, maar als je ermee besmet raakt kan het ernstige gevolgen hebben voor het ongeboren kindje.
De besmetting kan een miskraam of vroeggeboorte veroorzaken. Bij Toxoplasma gondii kan het later zorgen voor ernstige schade aan de ogen en hersenen.
Je kunt deze besmettingen voorkomen door de producten hierboven benoemd niet te eten en hygiënische met alles omgaan.

Heb je katten thuis? Laat dan iemand anders de kattenbak verschonen, dit kan zorgen voor een besmetting met toxoplasma gondii. Wanneer je in de tuin gaat werken zijn handschoenen aanbevolen.

Wat mag je wel als je zwanger bent?

Alle producten die ik bij het stukje ‘’wat mag ik niet eten tijdens mijn zwangerschap’’ staan beschreven geven ook gelijk aan welke producten je wel mag eten. Want deze producten heb ik daar niet benoemd. Voor sommige producten zijn wat onduidelijkheden die ik hieronder voor je benoem. Deze producten mag je wel eten en/of drinken.

  • Vette vis: haring, makreel, paling, zalm, bokking, sardines, forel en heilbot. Verhit deze vis soorten altijd goed door. Dit mag maximaal twee keer per week gegeten worden;
  • Tonijn en haring uit blik;
  • Mayonaise uit supermarkt en tiramisu zijn veilig, bekijk bij de tiramisu of er alcohol in zit
  • Kazen: harde kazen, mozzarella en feta kun je gewoon eten. Deze kazen worden gemaakt van verhitte melk;
  • Melk uit supermarkt is gepasteuriseerd of gesteriliseerd en kan geen kwaad;
  • Gerookte kant-en klare vis uit de koeling mag genuttigd worden als deze goed verhit wordt;
  • Rauwe vlees kan genuttigd worden als het goed doorbakken is, dus niet meer rauw;
  • Alcoholvrij bier (0 tot 0,5%): De meeste alcoholvrije biertjes bevatten 0% alcohol, dit kan dus gewoon gedronken worden tijdens de zwangerschap. Wanneer het soort bier 0,5% alcohol bevat kun je dit beter vermijden;
  • Honing: Kinderen tot 1 jaar mogen geen honing gebruiken. Kinderen kunnen er ziek van worden, omdat in honing sporen van het bacterie clostridium botulinum aanwezig kunnen zijn. Wanneer je zwanger bent of bevallen bent en borstvoeding geeft kun je gewoon honing eten.

Ben je zwanger en heb je dit artikel gelezen? Ik ben dan erg benieuwd wat je van deze informatie vond.

Geef een reactie