In de sportschoolwereld is het beeld ontstaan dat trainen met losse gewichten iets voor bodybuilders is. De gespierde mannen en vrouwen zijn altijd te vinden in het krachthonk waar tientallen losse gewichten te vinden zijn. Dat trainen met losse gewichten echter voor iedereen is laat Afvallen met fitness in dit artikel zien.
De verdeling in de sportschool is bijna overal hetzelfde. De gespierde mannen en vrouwen nemen een aparte hoek in voor een spiegel waar alle losse gewichten te vinden zien. De andere mensen zijn vaak te vinden op de fitnessapparaten. Dit is erg jammer aangezien met losse gewichten vaak effectiever te trainen is.

De werking van fitnessapparaten

Fitnessapparaten worden vaak voor veilig aangezien. Ze ondersteunen de zithouding en zijn vaak af te stellen voor elke lengte. Ze dwingen je in een bepaalde baan en er is geen kans aanwezig dat de gewichten per ongeluk op je voeten zouden kunnen vallen. Vaak zit er een voetensteun onder waarmee de gewichten in geval van nood stilgezet kunnen worden. Het laatste voordeel is dat er vaak duidelijk aangegeven wordt per fitnessapparaat hoe er getraind moet worden door middel van een duidelijk plaatje.

De eenvoud van de oefeningen die getraind worden met fitnessapparaten is meteen ook de grote zwakte. Door de vaste baan die afgelegd wordt met een fitnessapparaat worden alleen de spieren getraind die nodig zijn om de ondersteunde oefening te voltooien. Je spieren zullen in die afgelegde baan sterker worden. Echter doordat apparaten vaak een onnatuurlijke beweging bieden die in het echte leven bij inspanning zelden gebruikt wordt zal de aangeleerde extra kracht zelden tot betere prestaties in het dagelijks leven leiden.

Een voorbeeld:

Een seated-row apparaat. Met dit apparaat worden de rugspieren getraind. Je zit met de voorkant van je lichaam tegen een steun. Armen naar voren bij de handvaten en vervolgens de handvaten naar je toe trekken.

Je zult sterker worden in de spieren die op dat moment getraind worden. Vertalen we deze oefening naar het dagelijks leven dan zien we dat er ook andere factoren meespelen. Met de seated-row wordt er gewicht naar het lichaam toe getrokken. In het dagelijks leven zou je kunnen denken aan zware boodschappentassen optillen. Wat is het verschil? Met de seated-row werd het lichaam ondersteund. Met boodschappentassen tillen zien we een ander belangrijk punt: Balans. Er is geen ondersteuning en het lichaam moet zichzelf corrigeren om tijdens het optillen de juiste balans te vinden.

De werking van losse gewichten

Juist deze balans wordt getraind met losse gewichten. Doordat er geen ondersteuning is van een fitnessapparaat zal het lichaam ook andere spieren aanspreken. Het bereik en effect van een oefening met losse gewichten is daarom groter dan een oefening met een fitnessapparaat. Trainen met losse gewichten maken ons sterker in het dagelijks leven dan een oefening met een fitnessapparaat waarbij door de vaste baan geen balans getraind wordt. En uiteraard telt: Hoe meer spieren getraind worden, hoe meer caloriën er verbrandt worden in het herstelproces! Een laatste voordeel is dat met 1 set losse gewichten nagenoeg het hele lichaam getraind kan worden. Daar staan vaak meer dan 10 grote en logge fitnessapparaten tegenover. Voor de thuistrainers kan met een set verstelbare losse gewichten en een bankje al veel bereikt worden in een kleine ruimte.

Toch zitten er ook enkele nadelen in het trainen met losse gewichten. De juiste houding is nog veel belangrijker. Met een verkeerde houding zal de kans op blessures toenemen. Laat je daarom altijd helpen door een goede fitnesstrainer.

Als laatste nog even de voor- en nadelen op een rijtje;

Fitnessapparaten:

Voordelen:

– Bieden ondersteuning
– Zijn zonder al teveel voorkennis te gebruiken
– Bevatten handige plaatjes over de uit te voeren oefening

Nadelen:

– Groot en log en nemen veel ruimte in beslag
– Hulpspieren worden niet getraind
– Toegenomen kracht in het dagelijks leven ligt lager

Losse gewichten:

Voordelen:

– Groter in bereik en effectiviteit
Minder ruimte nodig
– Met 1 enkele set verstelbare losse gewichten is het hele lichaam te trainen
– Toegenomen kracht in het dagelijks leven ligt hoger

Nadelen:

– Meer kennis nodig
– Kans op blessures is veel groter bij een onjuiste houding
– Tussen de sterke mannen en vrouwen trainen kan ongemakkelijk voelen

Conclusie:

Met hulp van een goede fitnesstrainer zou ik aanraden om altijd te kiezen voor losse gewichten. Jong of oud, man of vrouw… iedereen traint effectiever met losse gewichten waarbij vooral in het dagelijks leven meer effect te merken is. Laat je niet intimideren door de gespierde mannen en vrouwen in het krachthonk. Ze willen hetzelfde bereiken als jou. Vet verliezen en spiermassa aankomen. Ooit zijn zij ook begonnen op hetzelfde niveau als jou. Doordat ze wat meer ervaring hebben zullen ze jou vaak ook helpen met de juiste houding en nieuwe oefeningen.

Geef een reactie

2 comments

  1. Paulina

    Hallo Nadia

    Na alle adviezen durf ik je amper nog te vragen hoe ik mijn vetpercentage (26% bij 1.68m en 66kg -39jr.) nog verder omlaag krijg. Minder calorieën eten en meer verbranden. Met drie keer krachttraining in de week doe ik mijn best. Echter sinds een week of drie ben ik begonnen met losse gewichten en is mijn full body schema veranderd in een split schema. Het trainen met losse gewichten of losse oefeningen is een hele verandering (en eerlijk is eerlijk, een verademing ;-). Na twee jaar alleen maar apparaten zit ik nu tegen een plateau. Er gebeurt niks meer.Nada. Mijn concrete vraag aan jou is; zal het trainen met losse gewichten weer voor vooruitgang zorgen? Of staar ik me blind op verandering door verandering? Pfff, veel tekst voor één vraag haha. Alvast bedankt!

    • Nadia Bievinck

      Hoi Pauline,

      Dat je 3x krachttraining per week doet is hartstikke goed om te horen.
      Leuk ook dat de losse oefeningen voor een positieve verandering zorgde in je lichaam.
      Ik zou zeggen; probeer weer te trainen met losse gewichten, dan zullen we zien of het opnieuw een positieve verandering met zich mee brengt.
      Maar het is het proberen waard, toch?!

      Groetjes, Nadia