Witte bomen in de vorm van een hartje

In ons kikkerlandje, waar we vaak toch al veel minder zon zien dan in zuidelijke landen, lijden veel mensen in het najaar en de winter aan een winterdip. Bij sommige mensen is het een echte winterdepressie te noemen met alle bijbehorende symptomen, terwijl het bij minder erge symptomen een winterdip genoemd wordt, een iets minder ernstige variant. Maar of het nu een dip of depressie is, de winter blijft voor mensen die er niet van houden, een mindere periode.

Hoe herken je nu een winterdip? Een winterdip kenmerkt zich vooral door vermoeidheid, minder energie, een lusteloos en somber gevoel, concentratieproblemen en toegenomen eetlust en slaap. In feite zijn de symptomen gelijk aan een kleine depressie die niet seizoensgebonden is. De ernst van de symptomen kan wel verschillen. Het dagelijks leven wordt zwaarder en een stuk minder leuk.

Oorzaak

Een winterdip wordt veroorzaakt door een tekort aan daglicht. In oktober worden de dagen steeds korter; komt daar dan ook nog eens het ingaan van de wintertijd bij, dan leveren we al met al heel wat uurtjes daglicht in vergeleken met de zomer. Bovendien zitten veel mensen overdag op hun werk, waardoor zij helemaal weinig licht zien. Toch is daglicht heel belangrijk voor een mens: er worden namelijk onder invloed van daglicht stoffen aangemaakt die ons energiek en vrolijk maken. Wordt het steeds vroeger donker, dan worden dientengevolge deze stoffen ook steeds minder aangemaakt. Voor sommige mensen geen enkel probleem, voor anderen de oorzaak van een beginnende winterdip.

Lichttherapie

Gelukkig is er iets aan te doen! Een winterdip kan tegenwoordig goed bestreden worden met lichttherapie. Deze vorm van therapie is erop gericht je aan een intense lichtbron bloot te stellen. Op deze manier wordt de biologische klok beïnvloed, waardoor je alerter wordt en het lichaam allerlei processen gaat activeren, onder invloed van activatiehormonen. Het gevolg is dat je je beter voelt, meer energie krijgt, minder slaperig bent en uiteraard ook minder somber zult zijn.

Lichttherapie is een uitkomst voor mensen met een winterdip, omdat dit niet speciaal in een ziekenhuis of kliniek gevolgd hoeft te worden. Tegenwoordig kun je zelf speciale lichttherapielampen kopen, die je thuis kunt gebruiken. Het voordeel is dat je zo zelf je tijd kunt indelen en de lamp kunt gebruiken op momenten dat het jou goed uitkomt. Daarnaast is het ook mogelijk lichttherapie in een ziekenhuis te volgen, het voordeel hiervan is dat je onder begeleiding van een psycholoog staat. Voor de werking en effectiviteit maakt het echter niet veel verschil; de blootstelling aan meer en intenser licht is de hoofdzaak.

Wat kun je verder nog doen?

Ook al is lichttherapie waarschijnlijk de meest effectieve aanpak om een winterdip te bestrijden, er zijn ook andere dingen die je zelf kunt doen om de symptomen te verzachten. Probeer bijvoorbeeld zoveel mogelijk daglicht op te vangen door elke dag een half uur te wandelen en de gordijnen thuis helemaal open te doen. Als je financiën het toe laten, ga dan halverwege de winter op een korte reis naar een warm land. Hier kun je de batterij opladen, zodat je er weer even tegenaan kan.

Andere adviezen betreffen leefstijl en het gebruik van ondersteunende medicijnen of middelen. Eet gezond en gevarieerd; zorg dus dat je veel groente en fruit eet. Dit geeft een energieker gevoel. Pure chocolade kan de stemming verbeteren; neem elke dag twee blokjes.

Zorg voor een goed ritme; blijf niet de hele dag in bed liggen, ook al is dit misschien wel wat je het liefste wilt. Spreek af met vrienden en familie, plan leuke uitstapjes in of houd jezelf bezig met hobby en sport. Slik eventueel extra vitaminen of neem Sint Janskruid supplementen: van dit kruid is bewezen dat het milde symptomen van depressie kan verminderen. Wanhoop dus niet: je kunt van je winterdip genezen!

En jij? Wat doe jij om je in de zomer dagelijks energiek en vrolijk te voelen? Of ben je totaal niet gevoelig voor een winterdip? Laat het ons weten in het reactieformulier onderaan deze pagina!

Geef een reactie