Iedereen eet eigenlijk elke dag wel een behoorlijke hoeveelheid granen. Het zit er bij ons ingebakken om standaard in de ochtend en de middag veel boterhammen en broodjes te eten, die allemaal veel granen bevatten. Veel mensen groeien op met het eten van veel granen en er worden dan ook behoorlijk wat boterhammen gegeten in Nederland. Maar is het wel zo verstandig om zoveel granen te eten elke dag of is het verstandiger om het aantal granen te beperken?

Het geen granen dieet volgen – Hoe en wat?

Het geen granen dieet is een dieet wat gebaseerd is op het verminderen van het aantal granen wat je eet. Het is dan ook een vorm van een koolhydraatarm dieet, aangezien granen veel koolhydraten bevatten. Granen zorgen ervoor dat je lichaam veel insuline aanmaakt en dit heeft als gevolg dat je snel weer honger krijgt. Na het eten van een granenmaaltijd krijg je dus al gauw weer honger en meestal kiezen we dan weer voor een boterhammetje. Wij eten eigenlijk best veel brood, pasta’s, rijst, ontbijtgranen en aardappels. Dit zijn allemaal bronnen die veel koolhydraten bevatten.

Koolhydraten zijn voor het lichaam een snelle bron van energie en het lichaam kiest er voor om deze als eerste om te zetten in energie. Andere bronnen van energie zijn eiwitten en vetten en deze bronnen zijn moeilijker om te zetten in energie. Het eten van veel koolhydraten heeft dus als gevolg dat het lichaam de eiwitten en vetten niet of weinig zal gebruiken als energiebron en je dus ook geen vet kan verbranden.

Het eten van minder granen en koolhydraten betekend dus dat je lichaam minder koolhydraten binnenkrijgt en over moet gaan op de eiwitten en vetten voor omzetting naar energie. Tevens zijn er genoeg vervangers voor granen die ook nog eens meer goede voedingstoffen bevatten. Het eten van te veel granen brengt namelijk ook lichamelijke klachten met zich mee.

Het geen granen dieet hanteert de volgende 3 fases:

  • Startfase: 3 dagen lang mag je geen granen, zetmeel uit groentes, snoep en fruit eten. Daarnaast moet je elke 2 uur wat eten.
  • Stabiliteitsfase: Dit is eigenlijk hetzelfde als de eerste fase, maar eet je niet meer om de 2 uur. In de stabiliteitsfase eet je namelijk 3 maaltijden en mag je ook 3 tussendoortjes eten. In deze fase is het daarnaast ook belangrijk om veel te sporten en je blijft in deze fase totdat je je streefgewicht behaald hebt.
  • Onderhoudsfase: Als je je streefgewicht behaald hebt is het zaak om je gewicht te behouden. In deze fase mag je langzamerhand weer granen en koolhydraten toevoegen. Het is wel zaak om je gewicht in de gaten te blijven houden en wanneer je weer kilo’s aankomt, dien je weer terug te gaan naar fase 1 of 2.

Een dag het geen granen dieet volgen ziet er zo uit:

  • Ontbijt: omeletje
  • Tussendoortje: soep
  • Lunch: kip met salade
  • Tussendoortje: gegrilde paprika’s
  • Avondeten: zalm of witvis met asperges en een kleine salade
  • Tussendoortje: amandelen

Producten die veel worden gegeten binnen dit dieet zijn: kip, kokosnoot, olijfolie, eieren, vlees, groentes zonder zetmeel, noten, zaden en vis.

Voor- en nadelen van het geen granen dieet

Het geen granen dieet zal je daadwerkelijk helpen met het verliezen van vet en het afvallen voor buik. Het vereist echter wel wat van de persoon, aangezien in fase 2 het nodig is om vaak aan lichaamsbeweging te doen. Daarnaast eet de gemiddelde persoon veel granen per dag en is het best een stap om deze granen en andere koolhydraten te laten liggen. Voordelen zijn echter dat je nog steeds voldoende mag eten, aangezien de calorie-inname niet beperkt wordt en je alsnog effectief kunt afvallen.

Geef een reactie