Iedere vrouw krijgt te maken met de overgang. De overgang doet veel met een vrouw zowel psychische als lichamelijk. De vrouw komt in een andere fase van het leven en wordt uiteindelijk een oudere vrouw. Zo voelt het voor veel vrouwen ook. Wanneer ze in de menopauze zijn beland voelen ze zich oud, terwijl dat helemaal nog niet zo hoeft te zijn. De één krijgt er al vroeger last van dan de ander. In dit artikel beschrijf ik wat de overgang met je gewicht doet en hoe je toch nog kunt afvallen in de overgang.

 

Wat is de overgang?

De overgang is de periode rondom je laatste menstruatie. Wanneer de laatste menstruatie is aangebroken noem je het de menopauze. Hierin veranderen de hormonen van de vrouw, waardoor er geen eisprong meer plaats vind.

Sommige vrouwen beginnen vanaf hun 40ste levensjaar al met de pré-menopauze. In deze periode zijn er een paar veranderingen merkbaar, zo ook in het gewicht.

Wanneer de vrouw de leeftijd van 45 jaar bereikt heeft komt het steeds vaker voor en worden de veranderingen duidelijker merkbaar. Deze periode wordt ook wel de peri-menopauze genoemd. Hierin kunnen klachten ontstaan zoals opvliegers en nachtzweten. Dit zijn ook de twee meest voorkomende klachten die vrouwen ondervinden. De menstruatie veranderd en kan ook regelmatig achterwegen blijven. Dit kan wel een aantal jaar duren.

Wanneer deze fase wordt afgesloten met de laatste menstruatie heet het de menopauze.

 

Hormonale veranderingen

In het andere artikel wat ik beschreven heb ‘’Gewichtstoename tijdens de overgang’’ beschrijf ik meer informatie over de hormonen. Daarom houdt ik het in dit artikel kort.

Hormonen zijn boodschappers. Ze geven een signaaltje af aan een bepaald orgaan om het te laten functioneren. Hormonen zijn van belang om te kunnen functioneren, omdat het de organen aanstuurt.

Tijdens de overgang verandert de productie van de geslachtshormonen. De twee belangrijkste hormonen die veranderen tijdens de overgang zijn oestrogeen en progesteron. Deze hormonale veranderingen kunnen zorgen voor verschillende klachten. Ze zijn uiteindelijk ook verantwoordelijk voor de gewichtstoename.

Allereerst neemt de hoeveelheid progesteron tijdens de overgang af. Daardoor vertraagd de schildklier. Uiteindelijk wordt ook de productie van oestrogeen minder, waardoor ook de vetverdeling veranderd.

 

Waarom verandert mijn gewicht?

Zoals in het stukje hierboven vertelde neemt de hoeveelheid oestrogeen af, waardoor de vetverdeling veranderd. Boven de broekrand komen langzaam aan wat randjes. Dit gebeurd (bijna) bij alle vrouwen. Dit gebeurd vaak wat later in de overgangsfase.

Daarnaast zorgt een verminderde productie van oestrogeen ervoor dat de stofwisseling verandert. De stofwisseling werkt minder snel, hierdoor worden de calorieën die je naar binnen werkt minder snel verbrand. Dit kan we met 20% afnemen.

Een lagere oestrogeenspiegel zorgt voor meer honger en daarnaast neemt je verzadigingsgevoel af. Je denkt vast, hoe kan ik nu nog afvallen in de overgang? Daarover straks meer.

Dit is zelfs nog niet alles.. Je spiermassa neemt langzaamaan af. Dit gebeurd bij alle mensen die ouder worden. Normaal verbranden de spieren vet in rust. Nu neemt de spiermassa af, waardoor deze vetverbranding afneemt. Het is dus best logisch dat je in gewicht toeneemt.

Stel je hebt ook nog eens veel stress, dan is dit allemaal niet zo goed voor je lichaam wanneer je af wilt vallen. Stress zorgt namelijk voor een verhoging van het cortisol gehalte. Hierdoor schommelt de suikerspiegel. Door deze schommeling krijg je veel meer trek in koolhydraten. En dan bedoel ik niet de goede koolhydraten. Helaas krijg je trek in snelle, ongezonde koolhydraten zoals gebak, koek, snoep en chocolade.

 

Vet rond de buik, waarom?

Dit zorgt allemaal voor een vet toename bij vrouwen in de overgang. Dit vet slaat zich allemaal op rond de buik. Maar, waarom dan juist rond de buik?

Naast dat de aanmaak van de vrouwelijke hormonen verandert gaat je lichaam meer mannelijke hormonen aanmaken. Kijk maar eens rond naar wat vollere mannen. Die hebben vaak een ronde buik in plaats van vollere benen.

Dit zijn allerlei processen waar we weinig aan kunnen doen. Maar, gelukkig kan je er zelf veel aan doen om je lichaam zo slank mogelijk te houden. De meeste klachten ontstaan namelijk door verkeerde voeding en een ongezonde leefstijl.

Zo was stress één van de oorzaken voor gewichtstoename. Zorg ervoor dat je de problemen die je stress geven oplost.

 

Afvallen tijdens de overgang

Ik beschrijf hieronder verschillende stappen die je kunt ondernemen om tijdens de overgang toch gewicht te verliezen of in ieder geval niet aan te komen.

  1. Accepteer het dat je lichaam. Ga niet bij de pakken neer zitten, maar accepteer het en pas de andere stappen toe. Ga er niet aan toegeven en eten. Dit zorgt niet voor verbetering.
  2. Pas je voeding aan. Stop met het eten van snelle koolhydraten.
  3. Zorg voor een stabiele suikerspiegel. Eet dus weinig suiker, witte bloem en drink weinig koffie. Daarnaast moeten de situaties die stress veroorzaken opgelost worden. Stress is nooit bevorderend voor de gezondheid.
  4. Eet gezonde, natuurlijke producten. Eet nooit minder dan 1500 calorieën per dag, dan neemt je leptine hormoon af en werkt de vetstofwisseling niet meer goed. Neem ook niet meer dan 2000 calorieën per dag.
  5. Ga meer bewegen. Beweeg het liefst per dag één uur.
  6. Drink voldoende water.
  7. Zorg voor voldoende ontspanning.
  8. Vermijd producten zoals koffie, alcohol, sterke kruiden, sterke/zwarte thee, suiker bevattende producten, veel rood vlees en bewerkte producten.
  9. Eet zoveel mogelijk groenten, vette vis, fruit, noten, pitten, zaden, mager vlees, eieren en oliën.
  10. Er zijn verschillende homeopathische middelen die kunnen helpen om de overgangsklachten wat te verminderen. Ga naar de gezondheidswinkels, hier kunnen ze je er goed mee helpen.

 

Conclusie

Om uiteindelijk je figuur zo goed mogelijk te behouden zijn er voldoende acties die jij kunt ondernemen. Hierboven beschrijf ik verschillende acties die je kunt ondernemen. Allerbelangrijkste is de voeding. Eet geen fastfood meer, dit is nooit goed voor je geweest, maar nu kom je er ook nog eens extra snel van aan. Probeer zo natuurlijk mogelijk te eten en voldoende te bewegen.

Geef een reactie